Hoppa till huvudinnehållet

Tre kommuner i nära samarbete av covid-vård

Publicerad:
På Karlskoga lasarett finns avdelningen Treklövern som Karlskoga kommun har för sina brukare inom omsorgen. Nu diskuteras ett samarbete om avdelningen med Laxå och Degerfors. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ett samarbete med en gemensam covid-avdelning för brukare i Karlskoga, Degerfors och Laxå kommuner är i startgroparna. Om allt går som det ska kan samarbetet vara igång inom någon vecka.

Sedan i våras har socialförvaltningen haft en egen covid-avdelning, Treklövern, på Karlskoga lasarett. Dit har smittade brukare inom omsorgen flyttats för att kunna få bättre vård och samtidigt skydda övriga på boenden från smittan.

Även om omsorgen i Karlskoga klarade sig längre från att få in smittan på sina vårdboenden så fyllde avdelningen sitt syfte när det senare skedde.

Att covid-avdelningen finns på lasarettet gör också att rätt utrustning och kompetens finns nära för de som vårdas.

Under tidiga hösten har Treklöverns salar ekat tomma, men har hela tiden varit redo för att öppnas upp. Något som är än mer aktuellt nu när smittspridningen ökar igen.

Gynnar alla

I samband med ökningen har ett samarbete av Treklövern börjat diskuteras mellan Karlskoga, Laxå och Degerfors kommuner.

– Förslaget är att vi ska ha en gemensam covid-avdelning inom kort. Detta för att vi ska klara av att ha rätt kompetens kopplat till avdelningen genom att dela på till exempel sjuksköterskor, säger Karlskogas socialchef Helén Willyams.

Om varje kommun ska ha en egen avdelning blir det en väldigt mycket större belastning i den enskilda kommunen. Ett samarbete underlättar därför på många vis. Dels så är antalet vårdtagare på avdelningen varierande och svårt att planera och bemanna för, men även ur ekonomiskt perspektiv gynnas kommunerna av ett samarbetsavtal.

– Vi i Karlskoga, Degerfors och Laxå samarbetar redan idag och har lätta samarbeten. Det är också roligt när man kan samarbeta, både kompetensmässigt blir det lättare och det blir även mer ekonomiskt för våra kommuner, säger Willyams.

Klartecken

Någon lång process för att fatta beslut i frågan hinns inte med, situationen med den ökade smittspridningen kräver det snabba beslut.

– I Karlskoga har frågan varit uppe hos socialnämnden och vi har fått stöd att köra igång, säger Willyams.

Willyams tror att det bara handlar om dagar innan beslut om samarbete tas i respektive kommun. Blir allt klart så snart kan avdelningen vara redo för de tre kommunerna redan inom någon vecka.

Socialförvaltningen i Karlskoga ser fram emot samarbetet som kan bli med Degerfors och Laxå.
Socialförvaltningen i Karlskoga ser fram emot samarbetet som kan bli med Degerfors och Laxå. Foto: Roger Gleisner

Artikeltaggar

CoronavirusetDegerforsHelén WillyamsKarlskogaLaxåNyheterSocialförvaltningenSocialnämnderVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.