Hoppa till huvudinnehållet

Känner inte igen sig i kritiken från IVO

Publicerad:
Biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, Lena Adolfsson blev mycket förvånad när hon läste kritiken. Foto: Per Lindgren

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, pekar ut Örebro län i sin kritik mot regioner i Sverige när det gäller vård av äldre under pandemin.

Biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, Lena Adolfsson blev mycket förvånad när hon läste kritiken.

– Jag är kritisk, av 29 vårdcentraler i länet som har man granskat fyra av dem.

Lena Adolfsson berättar att nyheten kom som en bomb och hon fattade inte hur de fått fram sin kritik.

– Av 29 vårdcentraler i länet som har man granskat fyra av dem. Sedan ger man en samlad kritik som är väldigt skarp och den känner jag inte igen.

Blev underligt

Hon tyckte att situationen blev väldigt underlig, för hon har flera gånger stuckit ut och sagt att de hanterar pandemin bra med länets kommuner.

– Vi har ett väldigt bra samarbete mellan länets tolv kommuner och vi har en struktur för det. Så jag känner inte igen mig i deras resultat.

Karlskoga, Degerfors och Laxå ingår i närsjukvårdsområde väster och där har både vårdcentralerna i Laxå och Degerfors haft en förstärkt läkarsamverkan dagtid.

Karlskoga har det mobila teamet där en läkare och en sjuksköterska ingår och som är ute både dagar och kvällar. Sju dagar i veckan finns en extra förstärkning som inte finns annars.

Känner inte igen sig

Märtha Lundkvist, delad områdeschef i närsjukvårdsområde väster, känner inte igen sig i kritiken.

– Vi i västra länsdelen har det mobila teamet och det har gjort att personal har någon som de kan rådgöra med om medicinska frågor och att just läkarna kommit ut till patienten. Sjuksköterskor inom kommunen och på vårdcentraler kan kontakta dem och då kommer teamet.

Teamet åker ut till de sjuka och ger dem vård eller läkarråd och minskar då risken att folk åker till akuten i onödan.

Lyfta samarbetet

– Jag vill även lyfta samarbetet mellan kommunerna, Karlskoga, Degerfors och Laxå och vi har ständiga möten om hur vi ligger till och hur vi ska stöttar upp. Teamet och samarbetet mellan kommunerna har spelat in. Att patienter i vårt område inte skulle ha fått träffa läkare känner jag inte igen, säger Märta Lundkvist.

Birgit Wennberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Karlskoga kommun, berättar att de inte haft så mycket smitta på deras vårdboenden.

– När vi fick smittan hit så öppnade vi vår egen covidavdelning, Treklövern, som finns på lasarettet. Vi flyttade dit alla våra misstänkt smittade brukare från vårdboenden som hade smittan.

Mindre spridning

Det gjorde att smittan inte spred sig.

– Att IVO säger att patienter inte fått medicinsk vård stämmer inte hos oss för vi har haft en läkare från det mobila teamet knyten till oss. Våra patienter fick syrgas eller dropp om de behövde det.

Hon tycker inte att kritiken är rättvis.

– De sjuka har inte haft sämre tillgång till läkare under pandemin än vad de haft annars. När vi öppnade en egen avdelning har de fått snabb hjälp och vi minskade smittspridningen, säger Birgit Wennberg.

Artikeltaggar

CoronavirusetDegerforsIvoKarlskogaLaxåLena AdolfssonMärtha LundkvistVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.