Hoppa till huvudinnehållet

Forskning ska ge barn en tryggare miljö

Publicerad:
Frida Warg, sakkunnig på Stiftelsen Friends tycker att det är viktigt att den nya kunskapen når ut. Foto: Anna Lorentzon

Örebroforskarna Erik Flygare och Björn Johansson samarbetar tillsammans med Stiftelsen Friends för en tryggare miljö för barn i skolan.

Forskarna Erik Flygare och Björn Johansson är lektorer på Örebro universitet och forskar inom socialt arbete.

Deras forskning handlar om barn och ungas erfarenheter och konsekvenser av utsatthet för våld, mobbning och kränkande handlingar i skolan.

Startskottet

Under året 2015 kom de ikontakt med barnrättsorganisationen Stiftelsen Friends, som arbetar för en värld utan mobbning.

Det blev startskottet på ett långt samarbete mellan stiftelsen och universitetslektorerna.

– Det är viktigt att de metoder och arbetssätt vi använder i vårt arbete i förskolor, skolor och föreningar är forskningsbaserade, säger Frida Warg, sakkunnig på Friends, i ett pressmeddelande.

Erik Flygare och Björn Johansson har fått i uppdrag av Friends att genomföra olika studier, men även att utvärdera metoder som stiftelsen använder.

Erik Flygare och Björn Johansson genomför olika studier för Stiftelsen Friends.
Erik Flygare och Björn Johansson genomför olika studier för Stiftelsen Friends. Foto: Anna Lorentzon

Ökat utbyte

Samarbetet har också bidragit till ett ökat utbyte med andra forskare inom området.

– Vårt samarbete med Friends är verkligen ett samarbete. Det är ett ömsesidigt utbyte. Det är positivt att få möjligheten med en verksamhet och tillsammans med personer som har samma värderingar. Alla är helt enkelt flexibla och öppna för förändring och utveckling, säger Björn Johansson i pressmeddelandet.

Viktig forskning

Frida Warg från Friends, skriver i ett pressmeddelande att även hon är nöjd med samarbetet och anser att det är givande för alla parter.

– Det är inte så att forskarna bara bidrar med kunskap som vi sedan kan använda, utan det går åt båda håll.

Hon menar även att det är viktigt att forskning kommer till nytta och bidrar till samhället.

– Det finns mycket kunskap och det är viktigt att den når ut och kan användas. Forskningen får inte vara isolerad från resten av samhället, skriver Warg i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

FriendsMobbningNyheterÖrebro länÖrebro universitet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.