Hoppa till huvudinnehållet

Kulturskolan sprider julglädje digitalt

Publicerad:
Anna Grundström har intagit fåtöljen för att presentera 24 olika klipp från kulturskolans olika verksamheter i deras egen adventskalender.

När alla föreställningar ställdes in valde Karlskoga kulturskola att låta sina elever visar upp sina nyvunna kunskaper via webben.

I en tid som brukar vara höstens mest intensiva period för både lärare och elever på kulturskolan är istället allt på paus.

Undervisningen sköts på distans och höstens uppvisningar, där eleverna får visa sina nyvunna färdigheter, blir det inga under 2020.

– Så här års så brukar vi ha fullt med föreställningar och konserter. En stund när våra deltagare får visa vad de har lärt sig, det är vår höjdpunkt på hösten. Saknaden efter det är förstås jättestor, säger kulturskolans enhetschef Helen Kalin.

Julkalender

För att såväl lärare, elever, vårdnadshavare och andra kommuninvånare ändå ska få ta del av de eleverna lärt sig har kulturskolan i år valt den digitala vägen som scen.

Genom att göra sin egen julkalender visar de nu upp skolans olika delar.

Kulturskolans teaterpedagog Anna Grundström har blivit skolans egen Arne Weise.

– Anna sitter i en fåtölj i sin studio och hälsar välkommen varje dag. Hon kommer där få lite besök och förstås presentera dagens lucka, berättar Kalin och fortsätter:

– Bakom luckorna kan det vara allt från sötchocker med skolans yngsta elever till våra allra duktigaste elever som går fördjupningslinjer. Allt för att visa vad vi håller på med.

Inspelning pågår.
Inspelning pågår.

Lucia

I många år har traditionen med att fira lucia i Karlskoga kyrka växt sig stor, i år uteblir den. Kulturskolan har därför tagit fram klipp från olika luciaframträdanden till lucka nummer 13.

Och på julafton utlovas ett klipp där man kan uppleva ett annat populärt återkommande evenemang, julkonserterna med kulturskolans lärarensemble.

– På julafton så blir det klipp från den julkonsert som vi brukar ha i kyrkan några dagar före jul, avslöjar Kalin.

Julstämning

Julkalendern publiceras på kulturskolans egen Facebooksida. Dessutom läggs länkar upp på skolans hemsida. Skolans lärare och elever hoppas att med sina klipp kunna sprida lite extra julstämning bland Karlskogaborna även om det inte blir som vanligt i år.

– Det blir på ett annat sätt, men vi kan ändå få visa vad vi gör och förhoppningsvis kan vi sprida lite julstämning och att det är något trevligt att titta på, säger Kalin.

Via webben visar skolans elever upp sina färdigheter.
Via webben visar skolans elever upp sina färdigheter.

Artikeltaggar

Helen KahlinKarlskogaKarlskoga kulturskolaNöje/KulturNyheterSkola och utbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.