Hoppa till huvudinnehållet

Konsthallen ställer om och blir digital

Publicerad:
Reporter Anne-Lie Gustavsson
Anne-Lie Gustavsson
anne-lie.gustavsson@kt-kuriren.se
Anna Pajaks verk ställs ut digitalt.
Anna Pajaks verk ställs ut digitalt. Foto: Karolina Pajak

När corona gör att Konsthallen måste stängas, gör kommunen utställningen digital istället.

Den 6 december skulle Anna Pajak från Stockholm ha ställt ut några av sina verk i Karlskoga konsthall men pandemin gör att det inte blir av. Hennes målningar kommer istället att visas digitalt.

– Det är tråkigt att det inte blir av, det är det verkligen och framförallt för konstnärerna som jobbar ett till två år för att förbereda sin utställning, säger Sanna Seppanen, kultursekreterare i Karlskoga kommun och fortsätter:

– Jag tänker att vi ska lyfta upp konst och konstnärer ändå även om vi har stängt Konsthallen. Konsten finns ju fortfarande kvar och då känns det ännu bättre för oss att visa den ändå på nätet även om man inte kan se det live på plats. De flesta människor är ju ute på sociala medier i dag.

Instagram och Facebook

Utställningen kan ses på Konsthallens instagram och Facebooksida från och med den 5 december.

Om man även fortsättningsvis tvingas ställa in utställningar kommer även dem att visas på sociala medier.

– Hela 2021 är fullbokat och jag planerar även för 2022. I slutet av januari kommer Isak Aushelm att ställa ut. Han var 2019-års konststipendiat.

Anna Pajak har nyligen avslutat fem års studier på konsthögskolan i Stockholm och arbetar med abstrakt måleri.

– Jag har jobbat intensivt emot det här under hösten. Jag hade sett fram emot att göra den här utställningen som varit planerad länge. Men jag förstår ju verkligen att man måste ställa in allt nu, det här året är ju lite som det är.

Hon tycker överhuvudtaget inte att man kan uppleva konst via en skärm.

– Stå framför en målning är något helt annat, och så som en målning förtjänar att upplevas, inte genom en platt skärm. Mycket försvinner när man gör det digitalt, skalan, upplevelsen i rummet och relationen till kroppen. Det är synd att utställningen ställs in och inte flyttas fram, men jag hoppas att man kanske kan planera in den längre fram.

Stort format

Pajak målar i stora format eftersom hon tycker det är viktigt att uppleva målningen med hela kroppen, för både sig själv och betraktaren.

– Målningarna blir som stora portaler in i andra världar, de kan då omsluta en.

Referenser och inspiration hittar hon i konsthistoria och litteratur.

– Man kan säga att jag väntar in små viskningar till andra konstnärer och författare genom att återvända till något som sker i bilden. Det är någon form av berättande i varje målning. Det kan vara antingen berättandet av ett tillstånd eller en situation, kanske ett abstrakt berättande.

Senaste året har Anna hållit på med grafik också. Det var även det hon skulle ha visat på utställningen i Karlskoga konsthall.

– Det är ett spännande och lärorikt sätt för mig att tänka och arbeta med kring hur bilden är uppbyggd. Det dyker upp nya visuella lösningar, när jag till exempel översätter mina målningar till tryck och vice versa.

Hon ser en möjlighet att utvecklas i konstnärskapet nu när allt står stilla.

– Det är för mig ett så ensamt arbete i ateljén och det påverkas inte av pandemin. Det går ju verkligen att jobba på till skillnad från ett vanligt jobb där man kanske inte kan gå till arbetsplatsen. Nu har jag en möjlighet att ha en annan period i mitt liv, att gå in i mig själv istället för att jobba utåt.

Artikeltaggar

Anna PajakKarlskogaKarlskoga konsthallNöje/KulturSanna Seppänen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.