Hoppa till huvudinnehållet

Vart femte företag i länet riskerar att gå under

Publicerad:
Besöksnäringen är en bransch det är nattsvart för just nu, enligt Svenskt näringslivs företagarpanel. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / TT

Drygt 22 procent av länets företag uppger att de bara kan förbli livskraftiga i max fyra månader om pandemin fortsätter utan att det blir några nya, kraftigare stödåtgärder.

– Nu är det viktigt att regeringen snabbt lägger fram ytterligare åtgärder för att företagen ska kunna övervintra och klara av de likviditetsproblem de står inför, säger Karl Hulterström, Regionchef på Svenskt Näringsliv i Örebro, i ett pressmeddelande.

Svenskt Näringslivs företagarpanel för fjärde kvartalet visar att existensen är hotad för vart femte företag i länet. Totalt uppger 42 procent av företagen att försäljningen har minskat under det senaste halvåret och 40 procent har problem med likviditeten eller med finansieringen.

Värre nu

Enligt Hulterström har en del företag en värre situation än i våras, medan det finns branscher som inte längre är lika ansträngda.

– För stora delar av industrin tuffar det på nästan som vanligt och vi ser inte störningarna i leverantörskedjorna i lika stor utsträckning som vi gjorde i våras. Men delar av tjänstesektorn och detaljhandeln blöder och för många i besöksnäringen är det nattsvart, säger Karl Hulterström i pressmeddelandet.

Men trots allt så anser företagen i regionen att läget här är något bättre än i övriga delar av landet, men Hulterström betonar att arbetslösheten kommer att vara en av de stora utmaningarna under en lång tid framåt, varför han betonar vikten i att stöd görs tillgängliga snabbt så att företagen överlever krisen.

Artikeltaggar

BesöksnäringDetaljhandelIndustrierKarl HulterströmNäringslivÖrebro länSvenskt Näringsliv

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.