Hoppa till huvudinnehållet

Ingela blev årets stipendiat

Publicerad:
Stipendieutdelningen under pandemiåret skedde digitalt. På bilden kultur- och föreningsnämndens ordförande Margareta Rosberg (M) tillsammans med konstnären Ingela Svensson.
Stipendieutdelningen under pandemiåret skedde digitalt. På bilden kultur- och föreningsnämndens ordförande Margareta Rosberg (M) tillsammans med konstnären Ingela Svensson.

Som brukligt delas Karlskoga kommuns konststipendium till Alfred Nobels minne ut på Nobeldagen. Så även i år, om än på ett annorlunda vis.

– Vi säger stort grattis till Ingela. Vi har sett dina verk och det är verkligen väldigt spännande saker, säger kultur- och föreningsnämndens ordförande Margareta Rosberg (M) inledningsvis under den digitala stipendieutdelningen som ägde rum under Nobeldagens förmiddag.

Årets konststipendiat för Karlskoga kommuns konststipendium i Alfred Nobels minne heter Ingela Svensson. Aktiv konstnär sedan 1996.

Ingela är uppväxt i Eskilstuna och efter ett antal år på olika utbildningar återvände hon till sin barndomsstad där hon sedan dess är bosatt.

Hon utbildade sig på Umeå konsthögskola och tog där sin master 1998.

Teckning

Genom åren har antalet utställningar varit otaliga och sträckt sig allt från hemstaden Eskilstuna till Japan, Malaysia och Nya Zeeland.

Den teknik hon använder är, utöver grafik, framförallt även teckning. Vilket också var den teknik hon främst använde sig av när hon började konsthögskolan.

Ingela tilldelades utnämningen för hennes uppriktiga konstnärliga ambition och lekfulla bildspråk.
Ingela tilldelades utnämningen för hennes uppriktiga konstnärliga ambition och lekfulla bildspråk.

Arbetsytorna varierar med allt från små pappersformat till större väggteckningar där en av de senaste teckningarna pryder en vägg på musikhögskolan på Örebro universitet.

Ingela Svensson har varit utsedd som stadskonstnär i sin hemstad 2006 och blev årets Sörmlandskonstnär 2008.

Att hon valts ut för att ta emot årets stipendium på 20 000 kronor ser hon som en hedersam utnämning.

– Det var väldigt oväntat men otroligt roligt, säger Ingela Svensson.

Utställning

Stipendiet delas ut varje år. Förutom summan på 20 000 kronor får pristagaren i ett senare skede ha en egen utställning i Karlskoga konsthall.

För Ingelas del kommer utställningen att ske i mars 2022. En utställning som både Rosberg och nämndens andre vice ordförande Siv Björck Kjellgren välkomnar.

– Vi ser verkligen fram emot din utställning här, säger de båda i samband med gratulationerna.

Grunden till stipendiet är behållningen från en tidigare försäljning av en grafikportfölj som utfördes av konstnären Göran Persson.

Vinnaren utses av en expertgrupp inom området för grafisk konst. Gruppen består av en ordinarie som är Karlskoga kommuns kultursekreterare Sanna Seppänen och en gästjurymedlem som i år var Jenny Ohlsson, konstgrafiker adjunkt på Kungliga konsthögskolan i Stockholm.

– Vi var väldigt överens i processen. Utifrån det vi har sett vad Ingela gjort är vi mycket ense om att vi valt ut rätt konstnär, säger Seppänen och berättar att årets ansökningar även i år kommit in den digitala vägen.

Verket Freeze av Ingela Svensson är träsnitt på textil.
Verket Freeze av Ingela Svensson är träsnitt på textil.

Digitalt

Stipendiet kan sökas av grafiska konstnärer över hela Sverige. I år inkom 89 ansökningar, av dessa var 48 kvalificerade utifrån de kriterier som finns upprättade.

Vad stipendiaten önskar få använda sina pengar till är klart, men inte när.

– Jag hoppas att vi ska få börja resa igen så att jag kan få titta på konst ute i världen, säger den glada pristagaren avslutningsvis.

Artikeltaggar

GrafikKarlskogaKonstnärNöje/KulturStipendier

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.