Inget skvaller

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Kajsa Juslin
Vid tisdagens fullmäktigesammanträde anklagade kommunstyrelsens ordförande Tony Ring KT-Kuriren för att sprida skvaller. Enligt samma Tony Ring är vi dessutom skadliga för den demokratiska processen.

Och jag kan bara säga nej.

Nej, KT-Kuriren sprider inte skvaller. Nej, vi är inte skadliga för den demokratiska processen.

Tvärtom, skulle jag säga. Det som är skadligt för den demokratiska processen är ett kommunalråd som påstår att ”många grundskoleelever åker till andra städer för att studera” när fakta är att 15 elever går i grundskolan på annan ort – samtidigt som 26 elever kommer till Karlskoga för att plugga. Det är dessutom uppgifter som inte är svåra att få tag på.

När han får frågan igen börjar han prata om arbetspendlingen – men barnen till de som arbetspendlar hit går ju i skolan i den kommun de bor, eller hur? De åker alltså inte från Karlskoga för att studera på annan ort.

Så frågan om varför Tony Ring pratar om ”många” elever som väljer bort Karlskoga kvarstår. (Hanteringen av det eventuella skolbygget på Centrumstråket får jag återkomma till)

En annan – och minst lika viktig – fråga är vad han vill uppnå med dessa svepande anklagelser mot oss på tidningen.

Är målet att skada vårt förtroende bland Karlskogingar och Degerforsare så ska han nog tänka på att det är svårt att kasta skit utan att det skvätter på en själv. Det sista vi behöver som världen ser ut nu är människor med makt och inflytande som underminerar förtroendet för två av demokratins grundpelare: folkvalda politiker och en öppen och fri media.

En fri media som regleras i grundlagen och som har egna regler för att se till att det som publiceras är korrekt och väl underbyggt. För hur hårt vi än jobbar och hur noggranna vi än försöker vara så blir det fel emellanåt. Oftast räcker det med en snabb och tydlig rättelse, ibland går det så långt att vi fälls av Medieombudsmannen och Mediernas Etiknämnd. En gång har jag till och med fällts i tingsrätten.

Men det är där kvaliteten på vår journalistik avgörs: inte genom svepande och ogrundade anklagelser.

Till slut har jag bara en undran; hur kommer det sig att Tony Ring så gärna är med I KT-Kuriren när det handlar om saker som han anser vara fördelaktiga för honom och kommunen?

Catarina Lindström