Är inte skadligt

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Kajsa Juslin
Jag brukar inte gå i svaromål efter att jag skrivit en ledare. Detta är faktiskt andra gången på tio år som jag gör det. Men jag känner att jag måste göra ett undantag eftersom det finns lite att reda ut.

Om vi börjar med huruvida tidningen skvallrar eller inte. Om man letar synonymer till skvaller hittar man ord som sladder, förtal och löst prat – jag ser inget av detta i de artiklar Tony Ring berör. Jag kan bara konstatera att hade vi velat ”skvallra” hade vi kunnat göra det för länge sedan när vi kom över de första skisserna på Centrumstråket. Men då fick vi svaret att skolan som var inritad ”bara var en idé” så vi avvaktade. Hade vi velat skvallra hade också bevakningen av till exempel ekonomin kring Motorsportveckan och avskedandet av säkerhetschefen sett helt annorlunda ut.

Däremot är jag imponerad av hur mycket vårt kommunalråd vet om vilket intryck våra läsare får av våra nyheter. Så mycket vet inte vi trots att vi har tillgång till väldigt mycket statistik om hur vår journalistik säljer.

Tony Ring skriver också att det är befängt att påstå att vår journalistik inte påverkar. Det har jag aldrig varken sagt eller skrivit; vår uppgift är att vara med, upplysa och påverka. Det jag däremot har sagt är att jag inte anser att detta är skadligt för den demokratiska processen.

Jag tar en ny titt bland synonymer, och skadlig kan bland annat betyda farlig, ohälsosam och vådlig. Jag kan inte se att den debatt och det beslut som till slut fattades i kommunfullmäktige var något av detta.

Tony Ring beklagar också att relationen till tidningen har försämrats.

Jag vet inte riktigt vad han menar, men kanske har vi inte samma bild av hur relationen ser ut?

Tidningens jobb är att belysa vad som händer; både bra och dåliga saker.

Satsar kommunen miljoner på en ny förskola skriver vi det – visar det sig vara ett fuskbygge skriver vi det också.

Och detta gäller inte bara kommun och region.

Vi skriver jättegärna positiva företagsreportage om investeringar och nyanställningar. Men när samma företag anmäls till arbetsmiljöverket eller tvingas varsla skriver vi om det också. När handlarna i Degerfors gjorde en jättelyckad satsning för att kompensera för den uteblivna Åtorpsmarken skrev vi en helsida om det – hade det blivit fiasko hade vi skrivit det.

Svårare än så är det inte.

Catarina Lindström