Hoppa till huvudinnehållet

Stora brister än på Degerfors lekplatser

Publicerad:
De brister som utmärker sig bland de allvarliga gäller i regel fallskydd då det ställs krav på såväl material som tjocklek under lekredskapen, så att ingen skadar sig.
De brister som utmärker sig bland de allvarliga gäller i regel fallskydd då det ställs krav på såväl material som tjocklek under lekredskapen, så att ingen skadar sig. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Förvånansvärt många anmärkningar kvarstod vid inspektion av lekplatserna i Degerfors. Drygt ett år efter besiktning kvarstår runt 100 anmärkningar av klass 1, som innebär att redskapen bör spärras av till dess felet åtgärdats.

Under sommaren och hösten har inspektion vid 54 lekplatser som Degerfors kommun och Degerforsbyggen äger och inför det hade rapporter från de senast gjorda besiktningarna, som gjordes i februari 2019 vid kommunens lekplatser och i juli 2018 vid Degerforsbyggens, begärts ut.

– Det visade sig inte så jättetoppen och skickas därför tillbaka till serviceförvaltningen, som har hand om kommunens lekplatser. Det måste finnas åtgärdsplaner så de görs säkra, säger bygg- och miljönämndens ordförande Franz Maretta (S).

Nämnden fick nyligen rapport om inspektionen av miljöinspektör Johan Nilsson. Inspektionen visade att runt 100 anmärkningar inte åtgärdats vid kommunens lekplatser, trots att de klassificerats ha så hög risk att lekredskap ska spärras av eller göras obrukbara till dess de åtgärdats.

Riktigt så illa var det inte vid Degerforsbyggens lekplatser, där två anmärkningar av klass B kvarstod, vilket innebär att felet som normalt bör åtgärdas snarast, och tolv anmärkningar av klass C, som bör åtgärdas vid periodiskt underhåll.

Krävt svar

Men i kommunens fall bör alltså lekredskap spärras av direkt.

– Ja precis, men det är första gången vi går ut och tittar på det här men anmärkningar har inte åtgärdats som besiktningsmannen föreslog. Därför har vi krävt in svar hur serviceförvaltningen ska åtgärda allt, säger Johan Nilsson.

Men ni som tillsynsmyndighet ser inte till att någon spärrar av?

-Jag förutsätter att serviceförvaltningen gör det de skriver, säger Nilsson och tillägger:

– Det är inget att sticka under stol med att de hade anmärkningar och nästa steg nu blir föreläggande, om det finns en massa som inte åtgärdats och det i sin tur kan förenas med vite om det anses det behövligt. Men där är vi inte nu.

Bruksskolans lekpark klarar sig bra i inspektionen.
Bruksskolans lekpark klarar sig bra i inspektionen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Franz Maretta säger att man nu ger serviceförvaltningen chans att göra något åt bristerna.

Fallytor

Serviceförvaltningen har kommit in med åtgärdsplan och beskrivit att arbete pågår med att åtgärda bristerna med prioritering på de av allvarlig art och att rivning och bortforsling av uttjänt och undermålig lekutrustning pågår.

Många allvarliga anmärkningar rör fallytan runt lekredskap, dess storlek och stötdämpande förmåga.

På de flesta lekplatserna har man lagt lös sand som stötdämpare. Enligt gällande standard ska då tjockleken vara 30-40 centimeter och sanden ska vara tvättad och inte innehålla jord eller annat material som gör att sanden hårdnar.

– Vid exempelvis Bruksskolan hade de gjort väldigt bra med ordentligt med tvättad sand av tillräcklig tjocklek som verkar uppfylla kraven över tid. Men på många lekplatser är underlaget för hårt, säger Nilsson.

Fallskydd kan bestå av olika material, som här vid gungorna i Kanadaskogen där man lagt ut mjuka mattor som ser ut som plattor.
Fallskydd kan bestå av olika material, som här vid gungorna i Kanadaskogen där man lagt ut mjuka mattor som ser ut som plattor. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Enligt serviceförvaltningens åtgärdsplan pågår utökning av fallskyddsytor till godkända mått och uppluckring samt påfyllning av dämpande material.

Fortsättning

En ny besiktning var beställd i oktober och Nilsson inväntar svar från den. Dessutom ska en lekplatsplan tas fram med tydliga mål för skötsel och underhåll.

Det positiva vid inspektionen var, enligt Maretta och Nilsson, att endast någon enstaka fimp hittades vilket tyder på att rökförbudet på lekplatser efterlevs. Dessutom fanns inga tecken på anmärkningsvärda föroreningar i sandlådor, efter katter, eller annat på lekplatserna.

Uppföljningar kommer ske och under nästa år ska även lekplatser som ägs av privata fastighetsägare i kommunen inspekteras.

Det positiva är att det verkar som att rökförbudet efterlevs på lekplatserna, då endast någon enstaka fimp har hittats vid inspektion.
Det positiva är att det verkar som att rökförbudet efterlevs på lekplatserna, då endast någon enstaka fimp har hittats vid inspektion. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

BruksskolanBygg- och miljönämndenDegerforsDegerfors kommunDegerforsbyggenFranz MarettaJohan NilssonLekplatserPolitikServiceförvaltningen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.