Minnet är kort

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Kajsa Juslin
Just nu får jag beröm för mina ledare. Beröm som kommer från de mest oväntade håll.

Socialdemokrater som efter förra valet skyllde den historiska förlusten på tidningen i allmänhet och på mig i synnerhet hör nu av sig och tycker att mina texter är bra. De tycker det är skönt att jag inte går i Tony Rings ledband. (Vilket vi naturligtvis aldrig gjort.)

Socialdemokrater som tyckte att vi ”förföljde” Sven-Olov Axelsson tycker att det är bra att vi skriver att Tony Ring ”slirar på sanningen”.

Nina Höjer, ordförande för socialdemokraterna i Karlskoga, går ut på socialdemokraternas hemsida och tackar mig för att jag står upp för den fria pressen och för att jag ifrågasätter uttalanden som är osanning.

Det är naturligtvis skönt att höra.

Men även socialdemokratiska fullmäktigeledamöter har använt ordet ”ljuga” i samband med KT-Kuriren.

I somras hade jag en diskussion med två av dem, varav en vid flera tillfällen anklagat tidningen för diverse felaktigheter vid fullmäktiges sammanträden. Enligt uppgift hävdade de båda på medlemsmöten att jag refuserade insändare enbart beroende på att de var skrivna av socialdemokrater. Eftersom detta inte är sant någonstans bad jag om konkreta exempel. Det fick jag inte - i stället fick jag höra att jag ”överreagerade”.

Jag försökte även ta en diskussion med oppositionsrådet Ida Edström. Jag fick inte ens ett svar.

Det jag önskar för framtiden är att vi alla tänker på vilka ord vi använder.

För naturligtvis är ingen på redaktionen ofelbar. Det kommer att bli fel.

När vi då ska kritiseras gäller det att tänka på att ”tidningens uppgifter är felaktiga” är en helt annan sak än att ”tidningen ljuger”.

Visst kan det bli fel, då erkänner man det, korrigerar och går vidare. Eller anmäler oss om man tycker att misstaget är så allvarligt eller att vi inte korrigerat tillräckligt tydligt.

Att ljuga är något helt annat. Att ljuga är en medveten handling, ett aktivt försök att förvanska sanningen, och det är som sagt inget vi på tidningen ägnar oss åt.

På det hela taget känner jag att det varit en bra diskussion, även om orden varit hårda ibland.

Alla verkar nämligen överens om att KT-Kuriren behövs och att den fria pressen är nödvändig.

Med det i ryggen känner jag att vi kan gå in i 2021 och valrörelsen 2022 med gott hopp för den lokala demokratin.

Catarina Lindström