Hoppa till huvudinnehållet

Stor omtanke och digitala gudstjänster

Publicerad:
I år håller Svenska kyrkan digitala gudstjänster under julen på grund av coronapandemin. Maria Sandström, präst, spelar in en gudstjänst som ska publiceras på webben. Foto: Kajsa Juslin

Pandemin gör att gemensamma jul- och nyårsfiranden måste ställas in och många är ensamma. Pernilla Rosin och hennes medarbetare märker att många mår dåligt och församlingarna gör vad de kan för att stötta de som har det jobbigt.

I Karlskogas och Degerfors församlingar kommer man att filma en del av sina gudstjänster och lägga ut digitalt för att ge allmänheten möjlighet att följa dem.

– Nu är det ju många helgdagar i jul och man kan se på hemsidan vilka gudstjänster som finns digitala. Det är svårt att säga något mönster om vilka vi filmar, säger Pernilla Rosin, kyrkoherde Karlskoga, Kontraktsprost Östra Värmland och tf kyrkoherde Degerfors Nysunds församling.

Exempelvis kommer man att filma en julnattsgudstjänst och en julotta i Degerfors och en julnattsgudstjänst och en gudstjänst på annandag jul i Karlskoga.

Öppna kyrkor

Karlskoga kyrka kommer att vara öppen vissa tider.
Karlskoga kyrka kommer att vara öppen vissa tider. Foto: Benny Abrahamsson

– Sen har vi öppna kyrkor också. Det är jätteviktigt för oss att folk ändå får möjlighet att vara i våra kyrkor, även om vi inte kan bjuda in många samtidigt som vi är vana vid. Det är viktigt för oss att påminna om att kyrkorna är öppna fortfarande.

I Degerfors är kyrkan öppen alla dagar, men i Karlskoga kommer den vara öppen vissa tider, vilka ser man på hemsidan.

– Vi försöker ha öppet varje dag i Karlskoga också och där kommer det även att finnas präster, musiker och vaktmästare som man kan prata med.

Pernilla Rosin berättar att man har samtal med folk hela tiden.

– Många är ensamma och mår dåligt i vanliga fall och nu är det ännu fler som är ensamma. De få som de normalt träffar kan de inte träffa. En del har svårt att ta sig ut när situationen är som den är. De har haft en vana att komma ner till oss på 39:an och till församlingshemmet i Degerfors för att prata, men nu är den möjligheten borta. Vi försöker hålla kontakt via telefon, det är ett tufft läge för många faktiskt.

Filmar istället

Pernilla Rosin i Karlskoga kyrka.
Pernilla Rosin i Karlskoga kyrka. Foto: Kajsa Juslin

Rosin berättar vidare att det kändes nästan som dödsstöten för församlingarna att inte kunna ha gudstjänster.

– Vi kan ju inte locka åtta personer men nu filmar vi i stället så att man kan få lite gemenskap via en skräm alla fall.

Den som vill har en möjlighet att få ett sms med en länk till gudstjänsten.

– Om man bara är bekväm med sin telefon blir det lite enklare att hitta gudstjänsterna än att leta på en hemsida. Många som kommer till våra evenemang är inte bekväma med det digitala men har ändå en smartphone så vi tänker att det är enklare att bara trycka på en länk. Flera har anmält sig och fått de här länkarna. De upplever att det är jättebra att komma in direkt och slippa leta.

Pernilla Rosin berättar att prästerna i församlingarna, trots pandemin, varje söndag fortsätter att läsa upp namnen på de personer som gått ur tiden, ber och tänder ljus specifikt för var och en och ringer sedan i klockorna gemensamt för dem alla.

– Det är viktigt att folk får veta.

Ge hopp

Degerfors kyrka är öppen varje dag.
Degerfors kyrka är öppen varje dag. Foto: Anna-Stina Tallmyren

På frågan hur hon känner inför allt det här svarar hon:

– Vi har bara att rätta oss efter det som alla andra måste göra. Det var jobbigt i början att komma med alla de här tråkiga beskeden och ställa in. Nu försöker vi ställa om och vi lever med hoppet om att snart kan vi starta upp allting och låta verksamheten kommer igång igen. Vi står för att det kommer ett ljus efter mörker. Det måste vi slåss för att sprida och att hjälpa människor att bära så de ser ett ljus någonstans. Det är inte bara det kristna budskapet som vi får förmedla utan även det allmänmänskliga budskapet. Vi strävar efter att ge människor ett hopp om att det blir ljus här till slut.

Artikeltaggar

ÅtorpDegerforsDegerfors-Nysunds församlingJulKarlskogaKarlskoga församlingNyårNyheterPernilla Rosin

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.