Hoppa till huvudinnehållet

Cancerforskare tilldelas pengar

Publicerad:
Foto: Therese Jahnson / SvD / TT

Forskare aktiva i Örebro län inom cancerforskning har tagit del av drygt 700 000 kronor för att driva sitt arbete framåt.

Lions cancerforskningsfond har delat ut 710 000 kronor till olika typer av cancerforskning inom Region Örebro län.

Pengarna kommer att gå till forskning inom olika former av cancer bland annat ärftlig livmodercancer, skivepitelcancer, prostatacancer och bröstcancer.

Anna Göthlin Eremo, molekylärbiolog och jobbar på kliniskt forskningslaboratorium, är en av forskarna som fått ta del av pengarna.

– Vi forskar framför allt kring biologiska markörer som skulle kunna användas för individualiserad bröstcancerbehandling. Just nu fokuserar vi studierna kring transportproteinet LAT1. Proteinet transporterar aminosyror in i cellen, säger Anna Göthlin Eremo.

Preliminära resultat visar att visa bröstcancerceller får överlevnadsfördelar av LAT1.

– Om LAT1 bidrar till att göra cancercellerna motståndskraftiga så kan hämning av proteinets funktion vara fördelaktigt ur ett behandlingsperspektiv, säger Göthlin Eremo.

Koppling

Prostatacancer är att av de andra forskningsprojekten. Trots att prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i Sverige vet man väldigt lite om varför en prostatatumör utvecklas.

– Pengarna från Lions cancerforskningsfond kommer att användas för att undersöka mängden av ett protein som heter TIGIT. Vi vill se om detta protein kan vara involverat i varför vissa män utvecklar prostatacancer, säger Jessica Carlsson, biomedicinare på urologiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.

På senare år tror man att kronisk inflammation i prostatakörteln skulle kunna vara en möjlig orsak till prostatacancer.

– Att det finns en koppling mellan en kronisk inflammation och cancerutveckling är väl känt för flera andra olika cancerformer. Det finns också en grund för att tro att inflammation är involverad i utvecklingen av prostatacancer, då man ofta hittar kronisk inflammation i prostatakörteln hos män med cancer, berättar Carlsson.

Totalt är det åtta forskare som är verksamma inom hälso- och sjukvården i Region Örebro län som tagit del av pengarna.

Artikeltaggar

CancerForskningLionsNyheterÖrebro länRegion Örebro län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.