Hoppa till huvudinnehållet

Det är barnens jobb att rädda julen

Publicerad:
Boken Vi måste rädda julen har stämningsfulla, detaljrika och roliga bilder, skapade av Cecilia Heikkilä.
Boken Vi måste rädda julen har stämningsfulla, detaljrika och roliga bilder, skapade av Cecilia Heikkilä. Foto: Illustratör: Cecilia Heikkilä

Snö och tomtar - när barnen ska läsa om jul är landskapet sig likt. Det finns dock undantag och därtill välkomna varianter på temat.

NWT:s kulturredaktör har tagit fram barnasinnet och läst några nyutgivna julböcker för barn, från klassisk Astrid Lindgren-jul via hästar till en annalkande julkatastrof.

Tänk dig att hela julafton riskerar att försvinna - ja, just 2020 är väl kanske den tanken inte så främmande trots allt. Men om du är lågstadieelev och just har tappat bort lappen med den 24 december i klassens gemensamma almanacka... då anar du katastrofen.

För utan den 24 december i almanackan blir det ingen julafton, det har fröken sagt.

Vi måste rädda julen av Ellen Karlsson (text) och Cecilia Heikkilä (bild) är berättelsen om hur Sam och kompisen Esme tar sig an uppdraget att hitta den försvunna lappen och rädda julen. Boken är skriven så att den kan läsas ett kapitel i taget, från 1 december fram till julafton, men lugn - du hinner ikapp. Det är roligt, spännande och boken passar fint som högläsningsbok under jullovet.

Det är vardagsnära och både barn och vuxna kan känna igen sig. Och lite skönt är det allt att läsa om hur olika julen kan se ut i olika familjer.

Fyra böcker med jultema sprider julkänslor var och en på sitt sätt, från gammaldags bondejul till modern stadslivsjul i nutidsfamilj.
Fyra böcker med jultema sprider julkänslor var och en på sitt sätt, från gammaldags bondejul till modern stadslivsjul i nutidsfamilj.

För man kan ju fundera över om man gör barnen en otjänst genom att fortsätta sprida bilden av julen som en fridfull tid, fylld av snö och snällhet. Förväntan byggs upp och en ouppnåelig idealbild skapas av hur julen ska vara för att vara en riktig jul - eller?

Efter att ha återvänt till Astrid Lindgrens julberättelser är jag säker. Det går att leverera äkta julkänsla, utan att det blir sockervadd och snyggjul av alltihopa.

Rabén och Sjögrens förlag har samlat Astrid Lindgrens bästa julberättelser i boken "Vi har så roligt när det är jul". Det handlar om barnen i Bullerbyn, Madicken, Emil och Pippi och fler därtill. På typiskt Astrid Lindgren-vis berättas det om gamla tider, jular från förr, men vid sidan av gemytet finns också stråken av det fattiga, det farliga, det sorgliga. Som i alla riktiga sagor finns det ont och gott som ställs mot varandra och ofta är det barnen som visar vägen.

Också detta är en bok att högläsa ur. Som vuxen läsare får man också en nostalgikick av att återuppleva berättelserna och inte minst alla de klassiska illustrationerna, från Ingrid Vang Nymans Pippi-bilder till Ilon Wiklands skimrande Madicken-värld.

Astrid Lindgren skildrade jul i många av sina böcker. I en ny samlingsvolym finns några av de bästa bitarna från jul med Emil, Pippi, Madicken och Kajsa Kavat med flera.
Astrid Lindgren skildrade jul i många av sina böcker. I en ny samlingsvolym finns några av de bästa bitarna från jul med Emil, Pippi, Madicken och Kajsa Kavat med flera. Foto: Roine Karlsson

Samma förlag ger också ut bilderboken När Johan fick en liten kalv, en berättelse som Astrid Lindgren skrev 1951. 1989 gavs den ut under namnet "När Bäckhultarn for till stan". Marit Törnqvist är illustratören som sätter bild på berättelsen om torparpojken Johan. Hans familj har sorg för deras enda ko har dött, en ren katastrof förstås - men tänk att Johan hittar en kalv, i en påse, tappad i ett dike. Skillnaden mellan fattig och rik görs tydlig, men att medkänsla och glädje kan komma från oväntat håll är ett budskap som ger hopp.

I julböckerna är ett återkommande tema att barn på olika sätt ställs inför att rädda julen. Ofta är det också barnen som har bäst koll på vad julen egentligen handlar om, bortom de vuxnas svett och stress.

Shetlandsponnyn Pytte upptäcker julen och ser till att gården där han bor också får jul, när hans matte inte hinner med något julstök.
Shetlandsponnyn Pytte upptäcker julen och ser till att gården där han bor också får jul, när hans matte inte hinner med något julstök.

I Ingrid Flygares "Nu blir det jul, Pytte" är det istället djuren som får ta sig an uppgiften att rädda julstämningen.

Den Forshagabördiga författaren och illustratören har skrivit flera böcker om ponnyn Pytte. Den här gången handlar det om hur han ser till att det blir jul på gården, ett uppdrag han slutför under mild dramatik, med viss hjälp av hästen Sonja och en liten tomte... Gulligt, busigt och alldeles lagom spännande för de lite mindre barnen.

God jul!

Artikeltaggar

Astrid LindgrenBarnBarnböckerForshagaIngrid FlygareJulLitteraturVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.