Hoppa till huvudinnehållet

Ny kyrkoherde i Degerfors-Nysund till slut

Publicerad:
Det står nu klart att Monica Mannberg, fängelsepräst i Karlskoga, tar över tjänsten som kyrkoherde i Degerfors-Nysunds församling. Foto: Anna-Stina Tallmyren

I dryga två år har Degerfors-Nysunds församling varit på jakt efter en ny kyrkoherde. Nu har dock kyrkorådet offentliggjort att man ställer sig positiva till en av de som sökt tjänsten, vilken får tillträda uppdraget redan vid årsskiftet.

Efter att Lars Markusson, som då hade varit församlingens kyrkoherde i 18 år, gick i pension för ett par år sedan har man med både ljus och lykta febrilt sökt efter en ny mäster. Sedan dess har tjänsten annonserats ut flertalet gånger och det var inte förrän under fjolårets andra halva som man torde sig hittat sin heliga ersättare. Planen gick kort därefter i kras då sökanden inte lyckades hitta någon boning i kommunen.

– Det här är ju ett bristyrke egentligen, det syns över hela landet så det är en verklig lättnad att vi nu har hittat en bra ersättare, medger kyrkorådsordförande Johanna Svärd (S) som förklarar att Pernilla Rosin haft mycket att bära uppå sina axlar under hennes tid som tjänsteförrättande kyrkoherde.

Varde ljus

Det är alltså först nu, efter drygt två år av ovisshet, som församlingens kyrkoråd tillkännager att man funnit en värdig ersättare. I protokollet framgår att Monica Mannberg, som arbetar som fängelsepräst på Karlskogaanstalten, erbjuds tjänsten som Degerfors-Nysunds nästa kyrkoherde från och med nästa års begynnelsedag.

– Monica har nu lämnat besked och avtal är skrivet, hon tillträder tjänsten från och med första januari. Vi ser verkligen fram emot ett framtida arbete och tror att det kommer bli jättebra, berättar Svärd och fortsätter:

– Vi hoppas också på att Pernillas tjänst som tillförordnad kyrkoherde kan öppna upp för framtida samarbeten mellan Karlskoga och Degerfors, menar Svärd.

Högutbildad prälle

Med anledning av att det för uppdraget krävs en särskild behörighetsgivande utbildning så kommer Mannberg initialt tillsättas som tillförordnad kyrkoherde tills dess att hon uppfyller de rätta kompetenskraven.

I och med rekryteringen har Karlskogas församling meddelat att man avser köpa en femtedel av kyrkoherdetjänsten till fängelsepräst - i gengäld har man erbjudit att bistå Degerfors-Nysund med tillika 20 procent vid behov.

– Kyrkorådet gav medgivande för att låna ut Monica som fängelsepräst men vi får ju se hur hon själv känner framöver, om hon vill jobba deltid eller inte, förklarar Svärd.

Ringar på vattnet

Vad gäller församlingens komministertjänst så kan kyrkorådsordföranden inte uttala sig mer än att rekryteringsprocessen fortlöper tills vidare, under tiden kvarstår tillförordnad Gunnel Blomgren vid posten.

– Vi tror dock att tillsättandet av en ny kyrkoherde kan ge ringar på vattnet vad gäller sökandet efter komministertjänsten, avslutar Svärd.

Enligt kyrkorådsordförande Johanna Svärd (S) var rådet fullt eniga om att erbjuda Mannberg tjänsten som kyrkoherde.
Enligt kyrkorådsordförande Johanna Svärd (S) var rådet fullt eniga om att erbjuda Mannberg tjänsten som kyrkoherde. Foto: Kajsa Juslin

Artikeltaggar

ÅtorpDegerforsDegerfors kommun (org)Degerfors-Nysunds församlingGunnel BlomgrenJohanna SvärdKarlskogaKarlskoga församlingKyrkorådetLars MarkussonMonica MannbergNyheterPernilla RosinSvenska kyrkan

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.