Hoppa till huvudinnehållet

Kalldusch för svenska företag – trots avtal

Publicerad:
Det blir svårare att handla med Storbritannien, trots brexitavtalet. Arkivbild.
Det blir svårare att handla med Storbritannien, trots brexitavtalet. Arkivbild. Foto: Frank Augstein

Att Bryssel och London har enats om ett handelsavtal är otvetydigt positivt, enligt flera ekonomer. Men från årsskiftet väntar ändå en rejäl försämring för många svenska företag.

Brexitavtal rättvist och balanserat enligt EU

– Att det finns ett avtal är på alla sätt bättre än om det inte funnits ett. Utan avtal hade vi kunnat stå med tullar så höga som 10–20 procent. Med ett avtal mildras de negativa konsekvenserna för både personer och företag, säger Anna Stellinger, chef för EU-frågor på Svenskt näringsliv.

Men trots det blir det betydligt svårare att handla med Storbritannien från och med den 1 januari, då avtalet träder i kraft.

– Det kommer inte gå att slänga in några extra varor i sista minuten i containern i Göteborgs hamn, den enkelheten i handeln försvinner. Det kommer bli mer administration, det kommer att innebära mer krångel, det blir svårare att handla med den brittiska marknaden. Det blir en markant skillnad jämfört med i dag, säger Anna Stellinger.

Ytterligare kostnader

Carl Nilsson, ekonom på Swedbanks makroanalysavdelning, stämmer in.

– Det är väldigt positivt för ekonomin att det inte blir några tullar. Men trots det kommer vi att få mycket tullformaliteter som svenska företag inte är vana vid att träffas av vid handel inom Europa.

Det kan exempelvis handla om att svenska företag behöver export- och importdeklarera handel och anmäla till tullmyndigheter.

– Dessutom kan lagstiftningar i Storbritannien och EU börja avvika från varandra på sikt, vilken kan innebära ytterligare administrativa och juridiska kostnader för svenska företag, säger Carl Nilsson.

Tjänstehandeln drabbas

Eftersom Storbritannien är en så viktig handelspartner för Sverige slår utträdet brett mot hela det svenska näringslivet.

– Det är svårt att peka ut den sektor som inte berörs alls. Men värst drabbas kanske tjänstehandeln, som bygger på att man kan flytta personer och data. Och på de två områdena har avtalet inte kommit tillräckligt långt, säger Anna Stellinger.

På världsmarknaden har den stora effekten av avtalet varit en starkare brittisk valuta. Pundet har sedan i november ökat i värde med drygt fem procent mot dollarn, när signalerna om att ett avtal närmat sig duggat tätt. Men på börsen har avtalseffekten varit begränsad.

– Vi har inte sett lika stora marknadsrörelser som man hade kunnat tänka sig, i och med att det är en stor händelse. Men finansmarknaderna styrs mycket av andra faktorer, och slits mellan försämrat virusläge och hopp om vaccinationer, säger Carl Nilsson.

"Underbetyg"

Det är nu fyra och ett halvt år sedan britterna röstade för en brexit, och handelsavtalet kom alltså på plats först när blott en vecka återstår innan Storbritannien lämnar den inre marknaden.

– Det har medfört väldigt mycket osäkerhet för företag både globalt och i Sverige, man har inte vetat hur förhållandet till Storbritannien kommer att se ut. Det är på ett sätt ett underbetyg till hur processen har skötts, säger Carl Nilsson.

Henning Eklund/TT

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesStorbritannienSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.