Brittiskt flygplan landade i Sverige

Inrikes/utrikes
PUBLICERAD:
Passagerare från Storbritannien landade på Arlanda – trots förbudet. Arkivbild.
Foto: Frank Augstein AP/TT
Ett British Airways-flygplan från London landade på Arlanda med 33 passagerare – trots att det är förbjudet.
Vi blev överraskade, säger gränspolischefen Patrik Engström till TT.

Sedan den 21 december är det förbjudet att flyga passagerare från Storbritannien till Sverige på grund av den nya virusmutationen som upptäckts i landet. Trots det anlände 33 personer med ett brittiskt flygplan till Arlanda på lördagsmorgonen, vilket Svenska Dagbladet var först att rapportera om.

– Det var inte föraviserat. Vi visste inte att det skulle komma passagerare. Det borde inte ha kommit passagerare. Hur det kunde bli så får Transportstyrelsen utreda, säger Patrik Engström till TT.

Ingen karantän

Av de 33 passagerarna var 29 svenska medborgare. De fick efter kontakt med smittskyddsläkare resa in i landet utan krav på karantän.

– Svenska medborgare har alltid rätt att resa in i landet. Vi tillämpar för närvarande inte karantän vid gränsen, och smittskyddet gjorde bedömningen att det inte fanns mer att göra annat än att passagerarna ska följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och covid-testa sig, säger Engström.

Fyra av passagerarna var finska medborgare, en familj med två små barn. De fick resa vidare efter beslut på plats.

– Man bedömde att det hade varit orimligt att skicka tillbaka dem till London.

Flygbolaget missförstod

Enligt Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, har British Airways missuppfattat de svenska myndigheternas besked kring flygförbud.

– Dels råder flygstopp för alla passagerarflyg från Storbritannien till Sverige. Det råder också inreseförbud från Storbritannien och Danmark, med undantag för svenska medborgare. British Airways tycks ha tolkat det som att svenska medborgare får återvända med flyg, vilket inte stämmer, säger Andersson.

Nu har Transportstyrelsen gått ut med förtydliganden riktat mot flygbolagen för att säkerställa att inte fler missuppfattar vad som gäller i det svenska luftrummet.

Kontaktar brittiska myndigheter

De har också varit i kontakt med Folkhälsomyndigheten och informerat det lokala smittskyddet i Stockholm.

Nästa steg blir att kontakta den brittiska luftfartsmyndigheten om det inträffade.

– Sedan får de ta frågan vidare mot bolaget, säger Andersson.

Stefan Hesserud/TT

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.