Hoppa till huvudinnehållet

Pandemin dominerar i nyordslistan 2020

Publicerad:
Reporter Ida Aronsson
Ida Aronsson
ida.aronsson@nwt.se
Ann Axberg vid Spongs bokhandel.
Ann Axberg vid Spongs bokhandel. Foto: arkiv

2020 verkar vara året då även språket fick covid-19.

R-tal, immunitetspass och klustersmitta – det är några av orden på Språktidningens och Språkrådets årliga nyordslista.

– Det är alltid roligt med nya ord, men tyvärr är de inte så underhållande i år, säger Ann Axberg, vid Spongs bokhandel.

Nyordslistan 2020, som har sammanställts av Språkrådet och Språktidningen, består av 39 ord som på ett eller annat sätt etablerats i det svenska språket.

I år har svenskarna, förutom Folkhälsomyndighetens allmänna råd och regeringens restriktioner, fått vänja sig vid pandemiord som coronaanpassa, superspridare och självkarantän.

Omkring hälften av de nya orden på listan har anknytning till coronapandemin.

– Det är ett enormt ordflöde av denna genomgripande händelse. Man har inte sett något liknande sedan andra världskriget, säger Ola Karlsson, språkvårdare i svenska på Språkrådet.

Fler än hälften av de nya orden har med coronapandemin att göra, bland annat tvåmetersregeln och klustersmitta.
Fler än hälften av de nya orden har med coronapandemin att göra, bland annat tvåmetersregeln och klustersmitta. Foto: Johan Nilsson/TT

En annan språktrend på årets lista är ord med anknytning till miljö- och klimatdebatten, exempelvis cli-fi, zombiebrand, växtblindhet och cirkulent. Men det finns även ord med kopplingar till bland annat politik och yttrandefrihet.

"Ett träffsäkert ord"

Men alla ord på listan är inte nya, lockdown exempelvis, är ett gammalt ord som länge har använts inom både engelskan och svenska språket.

– Det har slagit igenom på bred front för en mer specifik betydelse. I svenskan kan många uppleva nedstängning som ett beskrivande ord, medan lockdown är mer kopplat till nedstängningen av samhället under just coronapandemin, förklarar Ola Karlsson.

Ett av hans personliga favoritord är lesserwisser, en mindre vetande person som trots detta förklarar ett fenomen för någon som vet mer.

– Det är på gränsen till lättsam lustifikation, men jag tycker att det är ett träffsäkert ord för en viss personlighetstyp som många kan känna igen, säger Ola Karlsson.

Inget favoritord

Ann Axberg vid Spongs bokhandel i Karlskoga tycker att årets lista är tidsenlig men glädjelös.

– Som vanligt är orden väldigt samhällsaktuella och en del kanske vi kan använda, men många av dem kommer inte jag använda i alla fall. Jag tror att vissa kan vara svåra att komma ihåg och många ord finns ju redan, fast de har blivit ihopsatta, som exempelvis hungerpandemi, säger hon.

Vilket är ditt favoritord på listan?

– Jag har nog inget, eftersom nästan alla handlar om sjukdom. Men ett ord som jag använder dagligen är ju covid-19.

Artikeltaggar

NyheterOla KarlssonSpråkrådet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.