Sköt raketer mot allmänhet, polis och bilar

Brott & blåljus
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Polis, allmänhet och bilar blev beskjutna med raketer på nyårsdagen, bland annat fick två polispatruller rycka ut till torget i Degerfors
Foto: Anna-Stina Tallmyren
Årets första dag besköts såväl allmänhet som polisen igen med fyrverkeripjäser, i såväl Degerfors som Karlskoga. I det ena fallet ledde det till anmälan om misshandel och försök till misshandel.

Vi har tidigare rapporterat om hur polisbil på nyårsnatten besköts med raketer.

På nyårsdagens kväll var det dags igen, först i närheten av Kupolen vid Rävåsen i Karlskoga vid 19.45-tiden, där en grupp på åtta-tio personer sköt fyrverkerier.

Här besköts ett par personer, varav den ena fick gnistor i ögonen, varför anmälan om misshandel och även försök till misshandel upprättades. Lyckligtvis verkade ingen bli allvarligt skadad, enligt uppgifter från polisen.

Samtidigt besköts två bilar och anmälan om skadegörelse togs upp.

– Ett antal personer kontrollerades, så det verkar som utredningsläget är relativt gott i det fallet, säger polisens presstalesman Mats Öhman.

Patrull besköts

Vid 22-tiden var det dags igen, då anmälan kom från flera som ringde in till polisen. Den här gången var det i Degerfors som personer besköt varann och på byggnader vid torget och vid nämndhuset.

Rester av smällare och raketer syns lite överallt på torget i Degerfors efter fredagens händelser.
Foto: Anna-Stina Tallmyren

- Då första patrullen kom dit blev de beskjutna med raketer, men ingen skadades. Det kallades på mer resurser och slutade med att ett antal personer blev avlägsnade från platsen, säger Öhman och fortsätter:

– Ett par ungdomar under 18 år blev hemskjutsade och deras föräldrar informerade. Där var även ytterligare ett par personer som var under 18 år, men också flera som var lite äldre än så.

Anmälan om blåljussabotage upprättades men i nuläget finns ingen misstänkt, enligt Öhman.

– Det finns säkert filmer från polisbilar och kroppskameror som kan hjälpa till, vi får se vilken bevisning som finns, men i nuläget ingen, säger Öhman.

Spårat ur

– Det har spårat ur det här med raketer. Jag vet inte om de tittar på tv och blir inspirerade, men det är bedrövligt som de har haft det i exempelvis Malmö under nyårsnatten. Det är ett under att ingen här blivit skadad, men det är nog mer tur än skicklighet, säger Öhman.

– Det är nog dags för en fundering i att ändra lagstiftningen och förbjudna försäljning av raketer, varför ska gemene man kunna köpa det? Det kan leda till alltför mycket elände. Men samtidigt kan man inte kontrollera allt som köps in från utlandet heller.

Han berättar att en hel del inbrott skett tidigare år, där just fyrverkerier är det gods man varit ute efter.

– Sen är det många djur som far illa också och tittar man på vad som står i djurskyddslagen eller brottsbalken om djurplågeri, så vore det straffbart. Men det finns ingen möjlighet för oss att åka på alla larm som rör smällare en sån här helg och vi har fått in en hel del rapporter om smällare lite varstans, säger Öhman.

På Medborgarplatsen i Degerfors syns spåren efter nyårsdagens händelser.
Foto: Anna-Stina Tallmyren
Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.