Hoppa till huvudinnehållet

Systrarna Westholm vill nå eliten tillsammans

Publicerad:
Mathilda Westholm, 16, med silverpokalen från ponny-SM 2020. Lillasyster Ebba, som är elva, fick samma dag en ännu större pokal. Detta tack vare en tredjeplats i finalen av Mats Mellberg Cup, en tävling för ryttare upp till tolv år som i år avgjordes i samband med SM-veckan.
Mathilda Westholm, 16, med silverpokalen från ponny-SM 2020. Lillasyster Ebba, som är elva, fick samma dag en ännu större pokal. Detta tack vare en tredjeplats i finalen av Mats Mellberg Cup, en tävling för ryttare upp till tolv år som i år avgjordes i samband med SM-veckan. Foto: Dennis Pavlovic

De har brinnande engagemang, ovillkorligt stöd från familjen och framför allt varandra. Tack vare det presterade Ebba och Mathilda Westholm starka nationella dressyrresultat trots att de inte har bäst förutsättningar under 2020.

Det var både lördag och jullov, men för systrarna Westholm var det inte tal om någon sovmorgon.

När tidningen anlände till familjens hus i Öfalla vid 14-tiden hade de redan varit och tränat hos sin tränare Anna Björkman i Askersund, ätit och bytt om.

– Vi går upp rätt så tidigt på morgonen för att inte sova ända till lunch, förklarar lillasyster Ebba, som är elva.

Rummet – storasyster Mathilda, pappa Calle, mamma Johanna och undertecknad – brister ut i skratt.

– Sedan går vi ut och gör allt det praktiska – hö, vatten, mockar och så. Sen tar det ju rätt så lång tid att rida också. Det tar en halv dag, något sånt. Vi lägger mycket tid därute, säger Ebba.

Hur ser dagarna ut när det är skola då?

– Då kommer vi hem, äter mat och går ut. Vi kanske inte rider alla hästar samma dag, vi sprider ut det. Vi rider varje dag, men de vilar vissa dagar för att vi faktiskt ska sova också.

– Och plugga, tillägger pappa Calle med ett leende.

Storasyster Mathilda är 16 och går första året på ekonomiprogrammet på Karlskoga idrottsgymnasium.

"Dansa med sin partner..."

Hon pluggar ofta på bilresorna till tränaren i Askersund och på håltimmarna i skolan och konstaterar att skolan går bra trots det stora dressyrengagemanget.

– Vi tycker ju att det är så roligt, det är därför man är ute i spöregn och rider i alla fall. Det är en cool känsla att sitta därute och dansa med sin partner, som vi säger, säger Mathilda med ett skratt.

"När man spenderar så mycket tid ihop vet man ju vad man ska ta till för strategi om man blir arg på den andra", konstaterar Ebba med ett skratt. De lovande dressyrsystrarna representerar båda Karlskoga Dressage Club.
"När man spenderar så mycket tid ihop vet man ju vad man ska ta till för strategi om man blir arg på den andra", konstaterar Ebba med ett skratt. De lovande dressyrsystrarna representerar båda Karlskoga Dressage Club. Foto: Dennis Pavlovic

Systrarna Westholm lägger, som ni nog har förstått vid det här laget, i princip all tid de kan på sina hästar och under 2020 resulterade deras målmedvetenhet i starka nationella resultat.

Mathilda och "Wille" (Wild Love, 2008) kvalade in till ponny-SM redan förra året och blev tia i kategori C, där mankhöjden ska vara 130–140 centimeter.

Ekipaget var, då kvalresultaten är giltiga i 24 månader, redan klart för SM 2020 men slog sannerligen inte av på takten för det.

Passerade drömgräns

Mathilda och Wille gjorde sex starter av nationell status innan SM och vann samtliga.

Tre av segrarna var individuella segrar i samband med lagtävlingar med Karlskoga Dressage Club, som deltog i norra elitserien för ponnydressyr (uppdelat i fem zoner) för andra säsongen i rad.

Ekipaget vann, framför allt, på utmärkta 70,093 procent i Hudiksvalls Rid o Ponnyklubbs deltävling 19–20 september.

Mathilda och Wille rankades som åtta i Sverige bland C-ponnyekipagen, men storformen åkte på ett tråkigt slut.

Wille fick problem med en hov under de fem veckorna mellan Hudiksvall och det, med anledning av corona, uppskjutna ponny-SM i Helsingborg.

– Han kändes jättefin, det har aldrig gått så bra på tävlingarna som det gjorde under hösten. Men sista tävlingen kändes han lite... Inte riktigt som sig själv. Vi försökte kolla vad det var och hinna bli redo till SM, men hann inte ladda upp något bra och jag ville inte göra något halvdant.

Mathilda bestämde sig för att inte starta Wille i SM. Tur då var att familjen hade fler nationellt duktiga hästar på gården.

Mathilda hade även kvalat in till SM med "Dotti" (K2 I can do it).

"Kunde jag aldrig tro"

Familjen köpte "Dotti" när hon var 1,5 år och Mathilda har, med stor hjälp av mamma Johanna som själv har ridit dressyr, tränat upp henne från grunden.

Onsdag 28 oktober tog de silver i sexårsklassen på ponny-SM.

– Målet var att försöka komma topp fem, men att det skulle bli ett silver... Det kunde jag aldrig tro.

Det roligaste av allt för familjen Westholm var att Mathilda var långt från ensam om prestera på topp under SM-veckan.

Lillasyster Ebba och "Spira" (Sweet Lady, en nioårig dam) imponerade också från start under coronaåret 2020.

Ebba kvalade i sin tur in till finalen av Mats Mellberg Cup, en tävling för ryttare upp till tolv år som i år avgjordes i samband med SM-veckan.

Samma dag som Mathilda tog SM-silver slutade Ebba trea i sin final. En start som hon ser som sitt hittills roligaste dressyrminne.

– Det var väldigt kul att bara vara där. Jag tänkte inte att jag skulle komma så högt upp, men det var så kul att komma där liksom, säger hon med ett brett leende.

"Är ju en pengasport"

Systrarna Westholm presterade därmed båda starka nationella resultat 2020 och ännu mer imponerande är att de gjorde trots att de knappast har bäst förutsättningar.

Mathilda blev, som konstaterat, SM-tvåa med en häst som hon själv har tränat upp.

Nu har hon bytt ponny mot storhäst och hon kommer att inleda sin juniorkarriär på egna hästen "JayZ" och på "Flow", som familjen lånar av en vän.

– Ridningen är ju en pengasport. Många tränar för tränare flera gånger i veckan, men det kan inte vi göra, säger Mathilda.

Mamma Johanna utvecklar:

– Tänker man SM-toppen och toppen av nationella tävlingar är det ganska vanligt att man står på en stor anläggning med bra tränare på plats och att man kanske har köpt en "färdig" häst. Vi sitter på landet utanför Karlskoga med en ibland kladdig ridbana på grund av vädret och hade fram till alldeles nyligen inte ett stall.

Tävlingsförbud

Familjen åker till sin mycket uppskattade tränare Anna Björkman då och då och hyr in sig i lokala ridhus då och då.

Men den stora delen av träningen görs på ridbanan som pappa Calle själv har byggt och hyllas för.

– En juniorhäst, en häst som Mathilda skulle kunna börja på samma nivå som Wille med direkt, kostar någonstans 400 000–500 000 kronor. Kanske 800 000 upp till en miljon, till och med. Det är inte en realitet för oss, säger mamma Johanna.

– Vi får tänka mer långsiktigt. Ta en yngre häst och sikta på att vara riktigt bra om fem–sex år i stället, tillägger Mathilda.

Svenska ridsportsförbundet har beslutat om ett tävlingsförbud fram till 30 juni för ryttare födda 2005 och senare.

– Men det passar rätt bra, vi behöver träna mer innan vi ger oss ut på tävling, säger Mathilda, som är född 2004.

Ebba vill också nå ponny-SM

Ebba kan däremot tävla från start 2021. Hon kommer förutom Spira att ta över Wille efter Mathilda, C-ponnyn som tog sex nationella segrar av sex möjliga 2020 och som hon beskriver som "fräsch igen" efter hovproblemen.

– Jag skulle vilja starta en lätt A med Spira och se hur det går i år. Och vara med på SM med Wille om något år också, säger Ebba.

Drömmarna är större än förutsättningarna, men Mathilda och Ebba har å andra sidan saker som andra ryttare inte har.

De har en mamma som i princip alltid är med och tittar och kan coacha. De har en pappa som bygger det de behöver, en mellanbror som inte sällan hjälper till med att mocka och framför allt varandra.

– Jag tror inte det är många syskon som umgås så mycket som vi gör. Det är ju superkul, säger Mathilda.

Kanske kan de nå senioreliten trots att de inte har bäst förutsättningar?

– Ifall vi fortsätter träna så kanske, säger Ebba.

– Det hade varit så coolt. Vem vet? tillägger Mathilda.

Artikeltaggar

HästsportMathilda Westholm

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.