Allting är nödvändigt

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Kajsa Juslin
Jag är ledsen och besviken. Jag hade verkligen trott att landets högsta chefer och politiker kunde sköta sig bättre, helt enkelt vara föredömen.

Men landets justitieminister går och julhandlar i en galleria. Så gör även vår statsminister – två gånger för säkerhets skull. Vår finansminister åker till fjällen. Oppositionsledaren vill inte moralisera över att tre tunga ministrar bryter mot sina egna föreskrifter. En av de mest erfarna och internationellt meriterade moderata riksdagsledamöterna åker till Gran Canaria för att fira jul med familjen. Chefen för vår krismyndighet gör samma sak.

Jag har svårt att rangordna dumheterna bland politikerna, men i mina ögon är det kristallklart att Dan Eliasson begått tjänstefel. Han är högste chef för vår krismyndighet och vi försöker överleva en pandemi. I det läget lämnar han landet samtidigt som han uppenbart bryter mot de restriktioner som finns. Han borde få sparken med omedelbar verkan.

Men vem ska sparka honom? Vem kan stå upp och ifrågasätta hans definition av nödvändig?

Ingen.

För nu är ju helt plötsligt allt ”nödvändigt”. Ingen behöver inte avstå från något längre.

Jag behöver inte ha dåligt samvete för mina tre besök på ett gym sedan i mars (jag tränar hemma, men behöver hjälp med teknik och nya övningar). Mina besök hos lokala blomsterhandlare och guldsmedsaffär var helt ok. Kanske kan jag till och med hävda att besöken på systembolaget var nödvändiga? Att fira jul, nyår och 25-åring utomhus var kanske helt onödigt?

Och här är det jag ser som det stora problemet: vem i hela världen ska nu med trovärdighet kunna stå på presskonferenser och tala om för svenska folket vad vi måste göra för att minska smittspridningen?

Vem ska med emfas säga att nu är det slut på allt som inte är nödvändigt. Nu ska vi stanna hemma, fira högtider med enbart de närmaste och inte springa runt och shoppa i onödan.

För det finns ju inget som är onödigt längre. Reservdelar till en rakapparat, slalomkängor, en ”liten vitvara” och att träffa familjen oavsett var den befinner sig är numera ”nödvändigt”.

Det har våra högsta politiker och landets högste chef för krishantering visat oss.

Våra chefer kräver mer av oss än av sig själva.

Det här är en pinsam uppvisning i brist på ledarskap.

Catarina Lindström