Hoppa till huvudinnehållet

Rallyt kan räddas undan konkurs – förbundet bekräftar extra årsmöte: "Vi måste fixa det"

Publicerad:
Kan Svenska rallyt räddas undan konkurs? Nu tyder mycket på det.
Kan Svenska rallyt räddas undan konkurs? Nu tyder mycket på det. Foto: Micke Fransson/TT

Distrikten vill avsätta Svenska bilsportförbundets styrelse med anledning av turbulensen kring Svenska rallyt och kräver ett extra årsmöte.

– Vi måste fixa till det, säger förbundsstyrelsens tillförordnade ordförande Roger Engström.

På tisdagskvällen bekräftade förbundet att en begäran om extra förbundsmöte inkommit och att beslut tagits om att processen som anges i stadgarna ska följas. Det innebär alltså att det ska bli ett möte.

– Så som läget är just nu blir det så, om inget ändras. Processen är i gång och vi skyndar på så mycket det går, säger Engström.

Svenska bilsportförbundet äger Svenska rallyt AB tillsammans med Uvåns näringslivscenter AB i Hagfors.

Konflikt om konkurs

Som vi skrivit tidigare handlar konflikten om att förbundsstyrelsen med rösterna 4–3 bestämt att utkräva skulden som Svenska rallyt AB har på cirka två miljoner och därmed försätta bolaget i konkurs, vilket med största sannolikhet skulle innebära slutet för VM-rally i Sverige.

Beslutet fick ordföranden Magnus Berthling att avgå och distriktsförbunden vädrade sitt missnöje.

Roger Engström från Växjö, som tillhörde kvartetten som röstade för konkurs, kastades rätt in i hetluften när han tog över ordförandeklubban.

Roger Engström är tillförordnad ordförande i Svenska bilsportförbundet.
Roger Engström är tillförordnad ordförande i Svenska bilsportförbundet. Foto: SBF

Ångrar du att du tog uppdraget?

– Nej, men jag visste att det inte är en enkel situation. Jag har inte varit på posten mer än fem dagar och det har varit en turbulent vecka. Nu är det väldigt fokus på rallyt, men vi har 15 grenar till som ska fungera och leva.

Hur ser du på missnöjet från distrikten och att de vill avsätta er i styrelsen?

– Det är bara att konstatera. Jag tycker det är beklagligt hela det som pågår i media och så. Det är en tråkig situation, absolut.

Handlar allt om rallyt eller är det andra saker också?

– Det är en jättebra fråga. Nu har det blivit ett sånt himla fokus på rallyt eftersom det är en så stor punkt, men det finns väl annat i bakgrunden också.

Försöker hitta vägar

Beslutet att sätta Svenska rallyt i konkurs är inte alls givet längre.

– Nej, det blir ju så himla svart eller vitt. Jag har haft kontakt med Lars Sätterberg (Uvåns vd) och kommer ha fortsatt kontakt. Vi jobbar med den här frågan naturligtvis, för att försöka hitta några vägar.

Vill ni också rädda rallyt?

– Ja, absolut. Det finns ingen som tjänar på att ett bolag går i konkurs, och det blir negativa skriverier. Men jag har svårt att säga varken det ena eller andra just nu.

Hur ska rallyt räddas på bästa sätt som ni i styrelsen ser det?

– Det ska vi ha möte om i eftermiddag (onsdag). Det är ett arbetsmöte om bara rallyt.

Troligen kommuniceras inget ut något förrän tidigast torsdag.

– Vi vill diskutera med den andra parten, Uvån, först.

Kravet från Uvån att ni också ska skjuta till pengar till Svenska rallyt, två miljoner rör det sig visst om, hur ser du på det?

– Vi diskuterar det med Uvån.

Är alternativet att sälja Svenska rallyt till en utomstående aktör ett bra alternativ?

– Ja, det kan det vara. Det är inga stängda dörrar för någonting.

Ordinarie årsmötet är den 18 april och det kan bli tight att få till det extra innan dess, men Roger Engström tror det ska gå.

– Ja, det finns ju tidsfrister. Vi måste kalla till mötet inom 14 dagar, och min förhoppning är att vi gör det så fort det bara går. Det är lite formalia som ska fixas. Mötet ska hållas inom två månader från att kallelsen gått ut.

Under tidspress

Svenska rallyts vd Glenn Olsson sitter som på nålar och väntar på att få klarhet för att kunna fortsätta jobbet med tävlingen 2022, som enligt planen måste gå i mål i februari.

– Ska vi flytta blir det betydligt svårare ju mer tid som går, säger Olsson.

– Jag är fullt medveten om att det är under tidspress, säger Roger Engström.

Artikeltaggar

RallyRally-VMSvenska BilsportförbundetSvenska rallyt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.