Hoppa till huvudinnehållet

Risk för höga böter för snöig bil

Publicerad:

Skrapa bilen ren från snö och is. Annars kan det bli dyrt.

– Det blir dagsbot som beror på inkomsten, säger Mikael Jernberg vid trafikpolisen.

Det omfattande snöandet senaste dygnet har fått stora konsekvenser för länets bilister.

Men det är inte bara det vintriga väglaget som ställer till det - för många gäller det först att skotta fram sin bil under de stora snömassorna.

Och det gäller att vara noga.

Bilister som inte skrapat rent alla rutor på fordonet eller struntat i att sopa bort snön från taket riskerar dryga böter.

Sopa bilen ren från snö innan du kör.
Sopa bilen ren från snö innan du kör. Foto: Vidar

Anledningen är att det kan räknas som vårdslöshet i trafik att köra en nedisad eller översnöad bil. Straffet blir då ett antal dagsböter vars storlek avgörs av inkomsten, och för en person med genomsnittlig lön leder det till böter på flera tusen kronor.

– Det är en uppenbar fara att köra med en nedisad bil, det kan komma vad som helst framför bilen som du inte ser, säger Mikael Jernberg, gruppchef för trafikpolisen i Karlstad.

"De flesta sköter sig"

Han fortsätter:

– Du måste skrapa hela vindrutan och även sidorutorna på framdörrarna.

Det har tidigare funnits en diskussion om stora snömängder på taket ska räknas som last, och därmed inte falla in under brottsrubriceringen vårdslöshet i trafik. Men det är inte längre aktuellt.

– Nej, det ska det inte göra. Snön kan orsaka olyckor så det skrivs en anmälan på vårdslöshet i trafik, säger Mikael Jernberg.

Han upplever dock att de flesta är duktiga på att skarpa rent sina bilar.

– Nog sköter sig de flesta, det finns en och annan som inte gör det.

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlstadMikael JernbergSnöTrafikbrott

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.