Hoppa till huvudinnehållet

Degerfors SM-guldhopp: "Jag kan inte återvända till Afghanistan"

Publicerad:
Gholam Soltani har bara förlorat en match sedan han kom till Degerfors hösten 2017. I den här matchen besegrade han den dåvarande svenske mästaren Nonuz Belekov på vägen mot segern i Lejoncupen 2019.
Gholam Soltani har bara förlorat en match sedan han kom till Degerfors hösten 2017. I den här matchen besegrade han den dåvarande svenske mästaren Nonuz Belekov på vägen mot segern i Lejoncupen 2019. Foto: Dennis Pavlovic

Gholam Soltani lever ännu i stor ovisshet. Drömmarna om SM-guld och svenska landslaget kan fortfarande sluta med utvisning till Afghanistan.

– Jag kan inte återvända. Jag lever ett västerländskt liv nu, det är farligt för mig, säger Degerforsbon.

Gholam Soltani kommer från Parvan, en liten provins i nordöstra Afghanistan, och började träna brottning när han var runt 14.

– Jag började brottas för att kunna försvara mig. Vi hazarer fick träna tidigt på morgonen, innan skolan. Jag gjorde det varje dag, vi fick inte gå på vanliga träningar. På tävlingar fick jag som hazar bara vinna mot andra hazarer. Om jag mötte en tadzjik eller en pashtun var jag tvungen att lägga mig.

Hazarerna utgör 10–15 procent av Afghanistans befolkning och är till skillnad från de flesta andra folkgrupperna shiamuslimer, enligt Svenska Afghanistankommittén.

En Googlesökning på hazarerna ger artikelrubriker som "Hazarerna är en folkgrupp utsatt för etnisk rensning" och "Att vara hazar räcker för att dödas i Afghanistan".

Soltani valde att fly med drömmen om ett bättre och säkrare liv och etablerade sig i Degerfors hösten 2017.

"Kan bli dödad annars"

Därefter hittade han kampsportsföreningen Hilti Akademi Nord i Örebro och visade sig hålla hög svensk klass i fristil.

– Det var framför allt genom brottningen jag lärde mig att förstå den svenska kulturen, säger han.

– På min klubb tränar jag tillsammans med personer från olika länder, olika religioner och tillsammans med tjejer. Det finns homosexuella personer och alla har samma rätt att träna där.

Gholam Soltani, som här står som tvåa från vänster, stortrivs med tillvaron i Hilti Akademi Nord i Örebro.<strong id="strong-6763b9f970acf991492d1986a5ac87be"> (Bilden är tagen innan corona, klubben är nu stängd tills vidare).</strong>
Gholam Soltani, som här står som tvåa från vänster, stortrivs med tillvaron i Hilti Akademi Nord i Örebro. (Bilden är tagen innan corona, klubben är nu stängd tills vidare). Foto: PRIVAT

Soltani berättar att han växte upp i en helt annan kultur.

– Att inte vara troende muslim är inte accepterat i Afghanistan. Jag har sett barn bli slagna för att "lära sig" och vuxna måste vara muslimer och följa reglerna. Man kan bli dödad annars. Man får inte ha någon annan tro i Afghanistan och man får inte vara homosexuell.

– Jag tyckte inte om de värderingarna. När jag förstod att människor i Sverige hade helt andra värderingar kändes det skönt. Jag är glad att man får älska vem man vill i Sverige och att kvinnor har samma rättigheter som män.

Soltani, som har svensk sambo och "bonusbarn", utvecklar:

– När jag talar med människor från mitt hemland kan vi ibland hamna i konflikt på grund av synen på kvinnor, homosexuella personer och religion i Sverige.

Han berättar att han, mer allvarligt, även har tvingats ta emot hot för saker han har lagt upp på sociala medier.

– Jag är inte längre afghan, jag lever ett västerländskt liv nu. Jag skulle inte kunna leva i det afghanska samhället. Det är farligt för mig också.

Degerforsbon har sökt asyl i Sverige och väntar på slutgiltigt besked. Hans förhoppning på att få asyl är dock inte särskilt stor.

– Det är jättesvårt att få asyl i Sverige. Mitt hopp är att hitta ett jobb. Får jag ett jobb kan jag byta från asyl till arbetstillstånd. Det är större chans för mig då. Jag har fått tillstånd att arbeta under min asylprocess. Jag har sökt så många jobb, men har inte fått något. Det är jättesvårt med corona.

– Jag är så rädd att inte få stanna i Sverige och leva med min familj. Vi har levt tillsammans i mer än tre år, mitt liv är här. Jag vill jobba i Sverige, betala skatt och ge Sverige stora medaljer i mästerskap.

Gholam Soltani tillsammans med sambon Anna och &quot;bonusbarnet&quot; Arvid efter en av sina många segrar.
Gholam Soltani tillsammans med sambon Anna och "bonusbarnet" Arvid efter en av sina många segrar. Foto: PRIVAT

Soltani har varit på flera landslagsläger, men måste först få uppehållstillstånd och sedan medborgarskap innan han kan representera Sverige i tävlingar.

Ovissheten är fortsatt stor, men Soltani tränar tills vidare på så gott det går under pandemin för att vara redo när tävlingarna är tillbaka.

Han missade SM 2019 av privata skäl och har sedan dess väntat på en ny chans att bli svensk mästare.

– Jag var så beredd i maj, men det blev framflyttat till december. Jag fick covid-19 i oktober och blev jätteorolig för SM, men jag var frisk efter tre dagar. Men klubben stängde igen och SM blev inställt. Nu tränar jag kondition och styrka själv och väntar på nytt datum.

Fotnot: Fristil är en av två olympiska brottningsstilar. I fristil får man, till skillnad mot grekisk-romersk stil, ta grepp under motståndarens höft.

Artikeltaggar

BrottningDegerforsGholam Soltani

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.