Hoppa till huvudinnehållet

Degerfors en av få som tar betalt för boendestöd

Publicerad:
Degerfors kommun är en av tio kommuner i Mellansverige som har belagt boendestöd med avgifter. Det visar tidningen Hem & Hyras granskning. I Degerfors infördes avgifterna 2017.
Degerfors kommun är en av tio kommuner i Mellansverige som har belagt boendestöd med avgifter. Det visar tidningen Hem & Hyras granskning. I Degerfors infördes avgifterna 2017. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Bostadsorten avgör om du som psykiskt funktionsnedsatt tvingas betala för att få boendestöd via kommunen eller inte.

Degerfors kommun är en av tio kommuner i Mellansverige som har avgiftsbelagt stödet.

Tidningen Hem & Hyra har granskat kommunernas boendestöd. Granskningen visar att bostadsorten avgör vem som tvingas betala för boendestöd och vem som kan få det gratis.

Degerfors kommun tar ut avgifter av dem som har boendestöd, vilket tio av 52 kommuner i Mellansverige gör.

Socialnämnden beslutade att införa avgifter i Degerfors 2017 på grund av besparingar.

Avstår stödet

Det framgår i socialförvaltningens kvalitetsundersökning från 2017 som KT-Kuriren tagit del av att det kommit in synpunkter efter beslutet. "Nämnden likställer boendestöd med hemtjänst, vilket personligt ombud anser leder till missförhållande för vår målgrupp som oftast har en svår ekonomisk situation och risken blir att de avstår boendestöd" står det i rapporten.

Laxå och Hällefors

Även Hällefors och Laxå kommun tar ut avgifter numera. Hällefors började ta betalt 2019 och Laxå i somras.

– Syftet var att försöka få ekonomin att gå runt. Vi kommer göra en uppföljning för att se om avgiften fått personer att tacka nej till boendestöd, säger Anette Schön (KD), politiker i Laxå, till Hem & Hyra.

Såg nyttan igen

Oxelösunds kommun har uppmärksammat att många invånare tackat nej eller sagt upp sitt boendestöd sedan avgifter infördes.

Därför har kommun gjort stödet kostnadsfritt igen.

– Våra politiker såg nyttan med det och sedan januari 2020 är avgiften borttagen, säger Katarina Haddon, vård- och omsorgschef i Oxelösunds kommun till tidningen.

Ett 20-tal brukare har avsagt sig stödet till följd av kostnaderna i Laxå. Även personer med så låg inkomst att de egentligen slipper avgifter har avstått från boendestöd på grund av rädsla för kostnaderna, enligt utvärderingar.

Avgifterna är olika i respektive kommun men kommunens maxtaxa gäller. Maxtaxan var 2 125 kronor per månad 2020.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors kommunDegerfors kommun (org)HälleforsLaxåNyheterSocialförvaltningen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.