Hoppa till huvudinnehållet

Modernt styrsystem i valsverket från 60-talet

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
På Outokumpus anläggning i Degerfors har man satsat på moderniserat datasystem i valsverket, som är från 1960-talet.
På Outokumpus anläggning i Degerfors har man satsat på moderniserat datasystem i valsverket, som är från 1960-talet. Foto: Arkivbild / Bengt Björk

I mitten av december valsades de första plåtarna på Degerfors järnverk med hjälp av det uppdaterade valsverkssystemet. Valsverket från tidiga 1960-talet har därmed moderniserats för att klara kraven framöver.

Ett samarbete mellan flera företag har visat på lyckat resultat och nu står sig valsverket mot morgondagens krav.

– Vi behövde säkra upp driften i Degerfors genom ett nytt, modulbaserat system som är anpassat både för dagens och morgondagens krav på digitalisering och användarvänlighet, säger Stefan Lundberg, projektledare på Outokumpu, i ett pressmeddelande.

Då vi kontaktar honom vill han inte gå in på hur stor investering det handlar om, men berättar att arbetet med att modernisera valsverket tog sin början sommaren 2019 och det gjordes ihop med det tekniska IT-företaget Prevas och Martin Östberg som projektledare och systemutvecklare.

Skapade förra

Östberg som är utbildad metallurg har själv arbetat på järnverket tidigare och var med om att skapa det första datoriserade styrsystemet i valsverket, i början av 1990-talet. Därefter har han underhållit det och lagt till förändringar och funktioner vid behov.

Men systemet blev föråldrat och under åren fanns funderingar på att byta ut det mot ett nytt.

– Men varje gång man närmat sig har pengarna behövts till annat, det är kostsamt att byta system och sen visade sig att man kan köpa system från de som tillverkar valsverk och då får man både valsverk och system, men till mycket hög kostnad, säger Östberg och fortsätter:

– Det man ville bevara var funktionerna i systemet men modernisera det till windowsmiljö med SQL-databaser med mera som inte fanns då vi först byggde systemet och bygga det i samma miljö Outokumpus andra system är byggda med idag.

Men det ser invecklat ut redan idag med alla skärmar processoperatörerna ska ha koll på, så hur gjorde man det användarvänligt?

– Det är mycket matematik och det tog mig fyra månader att skriva om och verifiera de matematiska modellerna. Sen var en stor del av det grafiska gränssnittet designat runt 1990, så det behövde göras om. Jag blev projektledare för Prevas räkning och jag diskuterade med Stefan Lundberg, projektledare från Outokumpus sida om att försöka få till det väldigt snyggt.

Så anlitades en kille som jobbar på Prevas avdelning för user experience, UX, eller "användarupplevelser" som intervjuade operatörer, tekniker, automationspersonal med flera så att alla fick komma till tals om hur de tänkt att systemet ska fungera.

Det utmynnade i en layout som fungerade som underlag när man byggde upp systemet, så att de som ska använda det ska finna det enkelt och trevligt att driftsätta.

Ofta blir man ganska handfallen inför nya system, hur gick det?

– Vi skapade en projektgrupp där utsedda operatörer, eller superusers, var med och utvecklade det grafiska gränssnittet ihop med vår UX designer. Utöver detta så har vi kört det gamla och nya systemet parallellt med varandra för att säkra upp att vi inte missat något vitalt, säger Östberg.

Farhåga

Planen att ha nytt system i drift innan nyår kunde hållas och såhär långt har man kört 1 800 plåtar i det nya. Maskinen, valsverket, är desamma som förut så en konst var också att matcha mot prestandan i det gamla systemet.

– Det var ett väldigt optimerat och snabbt system och hade inte så mycket grafiska delar och få användare som hade tillgång till det. Det här systemet är spritt till fler och kan utnyttja mer grafiska instrument och presentationsformer som kan ge mer information och guidning till operatören. Så prestandan var en farhåga, men den har vi klarat med råge, snabbheten är minst lika bra fast det är ett mycket större system, säger Östberg.

Säkra driften

Enligt Stefan Lundberg var det läge att byta ut systemet då det inte fanns ersättningsmaterial eller komponenter kvar.

– Vi var tvungna att säkra upp driften. Sen är vissa saker enklare med ny teknik för att koppla på andra system, som redan kommit igång, och för att plocka information ur systemet för att se hur maskinerna beter sig, säger Lundberg.

Kan man felspåra enklare genom det här om något sker i processen?

– Ja det är lite lättare att kommunicera med det här systemet och att utläsa data mot förut. Men framförallt är det viktigt att komma bort från gamla tekniken så att vi kan ta hand om mer saker själva. Förut fick vi köpa in kompetens, det fanns inte så många som kunde systemet. Nu skapar vi en bättre plattform för att utveckla saker själva.

Enligt Lundberg hoppas man på ett mer stabilt sätt att få fram plåtar nu, även om det krävs samma antal operatörer som förut.

Artikeltaggar

DatorerDegerforsDegerfors järnverkDigitaliseringNäringslivOutokumpu

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.