Hoppa till huvudinnehållet

Lättade restriktioner – 300 gymnaster kan börja träna igen

Publicerad:
"I våras trodde man att höstterminen skulle bli som vanligt. Nu hoppas man att höstterminen 2021 blir som vanligt", säger ordförande Anna Lekberg, som här invigde grophallen i Stråhallen sommaren 2018.
"I våras trodde man att höstterminen skulle bli som vanligt. Nu hoppas man att höstterminen 2021 blir som vanligt", säger ordförande Anna Lekberg, som här invigde grophallen i Stråhallen sommaren 2018. Foto: Dennis Pavlovic

Drygt 300 barn- och ungdomar i Bofors gymnastikförening kan börja träna igen 25 januari.

– Vi är jättesugna på att dra i gång igen. Vi har haft ett långt uppehåll, säger Anna Lekberg, ordförande och ledare i föreningen.

Fritidsaktiviteter för unga tillåts – anläggningar öppnar igen

Bofors gymnastikförening stängde ner sin ordinarie träningsverksamhet redan 4 november, dagen efter de skärpta allmänna råden för Örebro län.

Detta var drygt 1,5 månad innan regeringen, för första gången under pandemin, stängde inomhusanläggningarna även för barn- och ungdomar födda 2005 och senare.

– Det var utifrån säkerhetstänk, dels från Svenska gymnastikförbundets sida men också från vår egen. Vi kände att det var svårt att hålla avstånd i hallen utifrån de restriktionerna, säger Anna Lekberg, ordföranden som har suttit i styrelsen sedan 2012 och är en av ledarna för truppgymnastikgruppen Snödropparna.

800 medlemmar

Föreningen har sedan dess hållit i gång sin gymmix (gruppträning) med hjälp av en digital lösning.

Några gymnaster har även tävlat digitalt, några har gått digitala utbildningar och några har fått träningsprogram att genomföra hemma.

– Vi har försökt på olika sätt, men nu har vi haft det långtråkigt länge.

Tur då är att torsdagens nya restriktioner från regeringen gav klartecken för en återstart av inomhusträning för barn- och ungdomar födda 2005 och senare.

Efter de restriktionerna väntas, i runda slängar, 300 av Bofors gymnastikförenings 800 medlemmar kunna börja träna "på riktigt" igen på måndag. Karlskoga kommun planerar då att öppna sina idrottsanläggningar igen.

– Vi har sagt att vi ska vänta med familjegymnastiken och bamsegympan, verksamheten för de allra minsta. Vi vill först och främst att barnen som går i skolan ska få komma i gång igen.

– Vi har haft möten i våra olika kommittéer. Vi som håller på med trupp är sugna på att dra i gång terminen utifrån de restriktioner som finns. Vi hoppas att alla som var med i höstas kommer tillbaka och har längtat lika mycket som oss ledare.

Har det varit en farhåga hos dig, att ni ska tappa aktiva?

– Jag tror jag känner gymnasterna i min grupp så pass bra att jag kan säga att de kommer tillbaka. De går i årskurs sju och jag tror det är lättare för dom som har hållit på med gymnastik väldigt länge. Men de små, som kanske inte har hittat sin grej än... Det kanske är dom som man är mest rädd för, att de ska tappa intresset.

Kommunala idrottsanläggningar ska fortsatt hållas stängda för aktiviteter för äldre ungdomar och vuxna till och med 7 februari, om de inte anses som nödvändiga av respektive region och kommun.

"Det är orättvist"

De som är födda 2004 och tidigare bör träna utomhus och följa folkhälsomyndighetens restriktioner och allmänna råd.

– Vi har ingen lösning där. Vår äldsta gymnast är född 2001, men vi har många födda 2003 och 2004. Jag tycker det är orättvist. Man blir ju lite straffad för att man är född "fel år", samtidigt som jag förstår att man måste dra någon gräns, säger Lekberg.

– Det känns som att vi föreningar har gjort vad vi har kunnat, hållit i gång på olika sätt utifrån våra förutsättningar. Men det är svårt att köra trampett utomhus. Det kanske fungerar på sommaren, men nu är det svårt.

Pandemin kommer, förutom missade träningstillfällen för de aktiva, även slå hårt mot Bofors gymnastikförenings ekonomi under 2021.

Många av medlemmarna fick bara en halv hösttermin för pengarna och kommer nu att kompenseras i form av billigare träningsavgift under vårterminen.

– Vi kommer märka av ett tapp, jag gissar på några hundra tusen. Men vår förening klarar en sån grej. Vi har sparat en del kostnader eftersom grupperna inte har kunnat åka på tävlingar och vi har även haft lite mindre kostnader för hallhyra.

– Vi får försöka ta i kapp lite, men framför allt är vi glada över att få börja träna igen. Vi har inte så stora krav nu, det är det sociala vi saknar. Vi längtar efter att kunna träna och träffas.

Artikeltaggar

Anna LekbergBofors GFGymnastikKarlskoga

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.