Hoppa till huvudinnehållet

Kommunstyrelseordföranden: "Sittplatskravet känns ganska orealistiskt"

Publicerad:
Anneli Mylly (V), kommunstyrelsens nya ordförande.
Anneli Mylly (V), kommunstyrelsens nya ordförande. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Krävs det ett beslut om en framtida utbyggnad för att få dispens för att spela utan 3 000 sittplatser 2021? Arbetsgruppen tror sig få ett definitivt svar i veckan.

Ordförande Rakar: "Vi pratar bolagisering – inte om att hyra ut namnet"

Anneli Mylly (V) gjorde sin första dag som kommunstyrelseordförande i torsdags och kommer sannerligen in i en utmanande tid.

Kommunen gjorde ett minusresultat på 41,2 miljoner kronor 2019 och prognosen i september visade ett minus på 29,3 miljoner för 2020.

Förutom att leda arbetet för att vända den ekonomiska trenden är Mylly även med i arbetsgruppen kring Stora Valla.

58 punkter måste uppfyllas om det ska spelas allsvensk fotboll på Stora Valla – antingen direkt eller med hjälp av en beviljad dispens på maximalt tre år.

Det för arenaägaren (Degerfors kommun) mest kostsamma kravet är det om 3 000 sittplatser. Stora Valla har just nu, bara i sammanhanget, plats för 1 034 sittande åskådare.

När Svenska fotbollförbundet förbesiktigade Stora Valla i måndags framkom det att arenaägaren ska ha tagit ett beslut om en framtida utbyggnad till 3 000 sittplatser för att dispens ska beviljas på den punkten.

– En kommun tar ju beslut om budget ett år i taget. Kräver de att vi ska ta ett beslut på hela summan för kostnaden av läktaren innan de börjar spela och så långt innan det behöver vara färdigställt... Då är det ju tuffa krav som Svenska fotbollförbundet ställer. Det känns ganska orealistiskt, säger Mylly.

– Vi ska dubbelkolla igen och hoppas att det inte är som vi tror. För då blir det bråttom, fullmäktige måste ta ett beslut i så fall.

Hemmapremiär 18 april

Planen är att den nya sittplatsläktaren ska stå mittemot den nuvarande och nästintill täcka hela den långsidan.

Arbetsgruppen har bildat sig en kostnadsuppfattning, men håller siffran internt i väntan på om ett politiskt beslut krävs.

Men att det är en stor investering för den ekonomiskt hårt ansatta kommunen är uppenbart.

– Men skötselkostnaden för arenan förändras inte av att vi bygger en läktare. Den skulle vara densamma, betonar Mylly.

Degerfors spelar sin första hemmamatch mot Kalmar 18 april. För att få spela den matchen på Stora Valla krävs även att de nya ljusmasterna är monterade och redo.

– Upphandlingen för det arbetet ligger ute nu.

Kommunfullmäktige har, som konstaterat, flyttat sex miljoner kronor från investeringsplanen för 2022 och adderat dessa till investeringsbudgeten 2021.

Således finns det nu 8,75 miljoner kronor öronmärkta för upprustning på Stora Valla. Förhoppningen är att de pengarna ska räcka till de nya masterna.

– Mitt i allt måste vi se alla fördelar med att ha ett allsvenskt lag på orten. Det är fantastiskt för tillväxten och övriga samhället.

Artikeltaggar

AlpintAnneli MyllyDegerforsDegerfors kommunFotbollStora Valla

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.