Ingvar Eriksson i Degerfors överklagar att han inte får överklaga – och inget annat.
– Jag vänder mig mot att fullmäktige i Karlskoga tar beslut ovanför gymnasienämndens huvuden, säger han.
Ingvar Eriksson, anser att det blev fel i artikeln i tisdagstidningen där han uttalade sig om sina överklaganden men medger att det är snårigt.
Ingvar Eriksson har skickat in två separata överklaganden på beslut som fullmäktige i Karlskoga tog kring gymnasiet i december; beslutet om avtalsuppsägningen och att lägga ned gymnasieprogram och inriktningar.
Förvaltningsrätten avslog överklagandena då invånare i Degerfors inte får överklaga beslut i fullmäktige i Karlskoga.
– Nu har jag överklagat till Kammarrätten att jag inte får överklaga.
Överklagar inte avtalet
Överklagandet om avtalsuppsägningen har han släppt. I stället överklagar han att han inte får överklaga beslutet om att lägga ned restaurang- och livsmedelsprogrammet och inriktningar på bygg- och anläggningsprogrammet och barn- och fritidsprogrammet.
– Fullmäktige i Karlskoga ska inte ta beslut som är delegerade till kommunernas gemensamma gymnasienämnd. Dessa ärenden var på gymnasienämndens dagordning bara dagar efter fullmäktigemötet. Fullmäktige i Karlskoga har tagit beslut ovanför nämndens huvuden på ett sätt som inte är tänkt enligt kommunallagen, säger Ingvar Eriksson.
Eftersom fullmäktige i Karlskoga tog besluten i stället för gymnasienämnden kunde inte invånare i Degerfors överklaga. Förvaltningsrätten anser dock att fullmäktiges beslut var lagligt.
Utan lagstöd
Enligt kommunallagen ska ett överklagat beslut hävas om inte beslutet tillkommit i laga ordning; beslutet hänför sig till något som inte är en angelägenhet för kommunen, om det organ som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter eller om beslutet strider mot en lag eller annan författning.
– Jag tycker kommunallagen visar att jag har rätt att överklaga beslutet, få det prövat och att kommunfullmäktigebeslutet är fattat på felaktig grund och utan lagstöd, säger Ingvar Eriksson.