Hoppa till huvudinnehållet

Natalie har jobbat med många av VM-stjärnorna

Publicerad:
Natalie Morgenstern är tillbaka i Degerfors IF:s medicinska team inför den allsvenska fotbollssäsongen. Här lämnar hon Stora valla tillsammans med sonen Leon.
Natalie Morgenstern är tillbaka i Degerfors IF:s medicinska team inför den allsvenska fotbollssäsongen. Här lämnar hon Stora valla tillsammans med sonen Leon. Foto: Kajsa Juslin

Natalie Morgenstern har som fysioterapeut jobbat med fem av de svenska landslagsspelarna.

– Så här bra hade jag inte vågat tro att det skulle gå, säger hon inför onsdagens VM-kvartsfinal mot Qatar.

Natalie, som sedan många år bor i Karlskoga, har varit fysioterapeut för flera svenska landslag. Både på dam- och herrsidan. Och både bland seniorer och ungdomar.

I den svenska truppen som gjort succé i VM i Egypten har hon som fysioterapeut "haft hand om“ Hampus Wanne, Daniel Pettersson, Linus Persson, Albin Lagergren och Jim Gottfridsson. Det var när spelarna hörde hemma i ungdomslandslaget.

– Vi var på flera turneringar, bland annat VM i Argentina, berättar hon.

Natalie Morgenstern har långt förflutet inom handbollen – i olika roller.
Natalie Morgenstern har långt förflutet inom handbollen – i olika roller. Foto: Kajsa Juslin

När hon jobbade med de här spelarna var de “under utbildning” både som spelare och individer.

Ändå var det ingen tvekan hos Natalie om att det här var killar som kunde nå riktigt långt inom handbollen. Framför allt var det en av spelarna som hon förstod hade mycket bra förutsättningar att ta sig upp till en mycket hög nivå, till och med den högsta nivån.

– Jim Gottfridsson stack ut tidigt. Han har alltid varit en stor talang. Inte minst blev jag tidigt imponerad av hans otroliga spelförståelse.

I VM har han varit en ledande spelare i det svenska laget.

“Superbra” försvar

Natalie har via tv:n följt samtliga Sveriges matcher, där laget övertygat mer och mer under mästerskapet, på vägen mot den stundande kvartsfinalen.

Det är många som klivit fram och tagit ett stort ansvar.

– Det svenska laget spelar mycket varierat och har både starka skyttar och duktiga genombrottsspelare. Försvarsmässigt har det varit superbra. Det här laget är ett gott exempel på hur spelare växer med förtroende och genom att få vara delaktiga. Det är många som klivit fram och tagit ett stort ansvar. Det har gjort att det gått så här bra när vårt landslag är inne i en generationsväxling.

Just det, att flera namnkunniga spelare inte längre finns med, har gjort att hon inte visste vilken standard det här laget skulle hålla i möten med världens bästa handbollsnationer.

– Men att etablerade stjärnor inte finns med har kompenserats av hur de mindre kända spelarna tagit för sig och visat en fantastisk glöd. Om de kan fortsätta så tror jag på bra chans att slå ut Qatar.

Natalie Morgenstern tycker att Sverige så här långt svarat för många starka prestationer i världsmästerskapet.
Natalie Morgenstern tycker att Sverige så här långt svarat för många starka prestationer i världsmästerskapet. Foto: Kajsa Juslin

Om Sverige tar sig ända fram till semifinal är hon medveten om att laget får slå ur underläge.

– En semifinal, där sannolikt Frankrike svarar för motståndet, blir väldigt tuff men först måste allt fokus läggas på mötet med Qatar. Det är allt annat än en lätt match. Jag är förstås väldigt förväntansfull inför det som väntar.

Gillar även Norge

Eftersom hon ser sig som “halvnorska”, mamman kommer från Norge, har hon även känslor för det norska landslaget.

– Tyvärr har matcherna kolliderat med Sveriges så jag har inte sett något av Norge så här långt i VM.

Jag har i stället prioriterat barnen och min egen klinik så tiden har helt enkelt inte funnits.

Natalie, som själv har förflutet på elitnivå som spelare, jobbar inte längre på landslagssidan.

– Jag har i stället prioriterat barnen och min egen klinik så tiden har helt enkelt inte funnits, säger hon då vi träffas på Stora valla.

Hon är till den här säsongen – inför återkomsten i fotbollsallsvenskan – tillbaka i det medicinska DIF-teamet, tillsammans med Juha Huhtakangas och Kjell Norlin.

I de övriga kvartsfinalerna i VM möts: Danmark–Egypten, Spanien–Norge och Frankrike–Ungern.

Natalie Morgenstern

Ålder: 46 år.

Yrke: Fysioterapeut med egen klinik i Karlskoga.

Intressen: Inte minst handboll, matlagning, skidåkning och resor.

Bor: I Karlskoga.

Familj: Dottern My, 16 år, och sonen Leon, fem år.

Bästa idrottsminne: Alla goda vänner som jag fått genom handbollen.

Sämsta idrottsminne: Skadorna – korsbandsskador och en näsfraktur.

Med tanke på många nya spelare i bärande roller i landslagssammanhang var Natalie Morgenstern osäker på det svenska lagets status inför VM.
Med tanke på många nya spelare i bärande roller i landslagssammanhang var Natalie Morgenstern osäker på det svenska lagets status inför VM. Foto: Kajsa Juslin

Artikeltaggar

HandbollNatalie Morgenstern

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.