Hoppa till huvudinnehållet

Nämndordförandena kritiska: ”Vi borde ha fått vara delaktiga i processen”

Publicerad:
Reporter Rickard Reinli
Rickard Reinli
rickard.reinli@kt-kuriren.se
Skrantahöjden blir hem för den nya, sammanslagna förvaltningen.
Skrantahöjden blir hem för den nya, sammanslagna förvaltningen. Foto: Anders Persson

De tre nämndordförandena är kritiska till hur rekryteringsprocessen runt de nya förvaltningschefsposterna har gått till. Ingen av dem fick chans att göra sin röst hörd.

Nämnderna som berörs av den nya organisationen är samhällsbyggnad, folkhälsa samt kultur- och förening, och de tre ordförandena för respektive nämnd är överens om att kommunens agerande är tveksamt.

– Det kunde ha varit mer transparens och jag tycker det är svagt att vi som nämndordföranden skall få läsa om detta i tidningen första gången vi får informationen, säger Ronnie Erhard (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, och fortsätter:

– Mer transparens och dialog, det är min slutsats. Vi bör få vara mer delaktiga oavsett vem det är som hamnar på posten till slut för det vi som skall jobba med cheferna, inte KSAU.

Även folkhälsonämndens ordförande, Martin Hårsmar (M), stämmer in.

– Jag fick inte höra något jag heller och det är märkligt. För mig blir det inte en lika stor omställning, eftersom jag får samma chef som tidigare, men man måste kunna tycka till om det som ordförande när man rekryterar. Man måste självklart prata med dem som skall ha förvaltningschefen, men det är så där de håller på uppe på kommunstyrelsens ledningskontor, säger Hårsmar.

Hoppas på synergi

För egen del säger sig Hårsmar inte påverkas lika mycket av valet då Ulrika Lundgren, som fick posten som chef på den nya serviceförvaltningen, kommer ifrån folkhälsoförvaltningen.

– Jag är supernöjd med att det blev Ulrika och jag tror att det kommer att bli jättebra. Jag hoppas även på synergier vad gäller att jobba mellan nämnderna. Vår nämnd är ju en gemensam nämnd så det är viktigt att det inte påverkar arbetet med Degerfors.

Kultur- och föreningsnämndens ordförande, Margaretha Rosberg (M), tycker att kommunen borde ha genomfört en extern rekrytering.

– Jag tycker man skulle ha gjort en ordentlig rekrytering istället för att flytta runt internt men det ville man inte. Som ordförande borde även vi få framföra våra åsikter och hade det varit en extern rekrytering så hade man behövt lyssna på oss. Nu höll man det internt och då behövde de inte göra det.

Behöver lugn och ro

Rosberg säger sig ha fått information från sin tillförordnade förvaltningschef, Maria Motin.

– Jag fick veta utfallet genom Maria men fick ingen information från kommunen själva. Jag har också framfört mina åsikter skriftligt men de bryr sig inte om vad jag tycker.

Trots den uteblivna inblandningen ser Rosberg fram emot att hennes nämnd skall få ta mer plats igen.

– Vi behöver få lite lugn och ro då vi varit ifrågasatta i två års tid. Maria har suttit som tillförordnad i två år och det är inte bra varken för henne eller för förvaltningen. Det är svårt att kunna gå framåt när man inte får. VI har gjort en del saker men inte tillräckligt expansivt.

Läs också:

Sammanslagningen: Nya utmaningar väntar för Lundgren och ÅkerlundLundgren klar för chefspost på ny förvaltning

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga kommun (org)Kultur- och föreningsnämndenMargaretha RosbergMartin HårsmarPolitikRonnie Erhard

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.