Hoppa till huvudinnehållet

Här aktiveras äldre dagligen smittsäkert: “Vi anpassar oss”

Publicerad:
Eldkonstnären Simon Viklund uppträdde för boende på Torpdalen i november. En av många aktiviteter på vård- och omsorgsboendena i Karlskoga.
Eldkonstnären Simon Viklund uppträdde för boende på Torpdalen i november. En av många aktiviteter på vård- och omsorgsboendena i Karlskoga. Foto: Per Lindgren

Aktiviteterna på vård- och omsorgsboendena i Karlskoga fortsätter under våren trots pandemin.

– Vi utgår efter pandemilagen och anpassar oss, säger Nina Bäckman, som är aktivitetssamordnare.

De äldre på vård- och omsorgsboendena kommer inte sitta sysslolösa under våren, även om de ska vara isolerade under pandemin.

Nina Bäckman har satt ihop ett program, som är betydligt längre än den här artikeln, detta trots svårare förutsättningar.

– Vi kommer hålla oss till regelverken och följa pandemilagen. Det kommer max vara åtta personer per evenemang, säger hon.

Uppträdanden

Hon och hennes spelkamrat Jens i musikduon Nutid kommer själva uppträda under våren. Personer från Studiefrämjandet kommer också hjälpa till med underhållningen under våren; duon Tony och Yngwie och Ewa Ståhl.

– Vi kommer växelvis underhålla på 36 enheter i kommunen. Det är en stor logistik i det hela, för att underhålla de äldre på tisdagar, onsdagar och torsdagar. Publiken kommer bytas efter varje omgång med en kvart i mellan, säger Nina Bäckman.

Underhållningen kommer växla mellan inomhus och utomhus. Bäckman pratar om lägereldsaktiviteter, att de äldre kommer kunna grilla korv och lyssna på musik utomhus under vårvintern.

Kommunen har utbildat kulturombud på varje enhet, en anställd som särskilt ska ansvara för kulturen.

Händer något dagligen

– Bland annat kommer de hålla ansvar att föra regelbunden dialog med kollegerna så att målen uppfylls. Målen är att erbjuda hyresgästerna minst två organiserade aktiviteter varje vardag och en aktivitet på lördag och söndag. Det kan vara att starta en diskussion med de boende vid en fika, säger Nina Bäckman.

Syftet med allt som görs på boendena är att stimulera, förebygga, rehabilitera och komplettera medicinska åtgärder för hyresgästernas välmående och hälsa.

– Vi fokuserar särskilt på att motverka och förebygga fysisk och psykisk ohälsa utifrån pandemins verkningar. Vi jobbar fram säkra rutiner för att kunna uppnå individens och gruppens hälsomål hos hyresgästerna.

Svenska kyrkans ungdomar, barngrupper och förskolor i kommunen ska skapa konstnärliga hälsningar till de äldre i form av bilder och annat. Bilderna ska sättas upp på varje boende på alla hjärtans dag den 14 februari.

Nina Bäckman är aktivitetssamordnare för vård- och omsorgsboendena i Karlskoga.
Nina Bäckman är aktivitetssamordnare för vård- och omsorgsboendena i Karlskoga. Foto: Helena Lundberg

Gedigen forskning

Utöver detta planeras pandemisäkra utflykter i vår för de äldre. Där exempelvis ett café, museum eller likande bokas enbart för boendet.

Volontärer kan också komma att hålla i säkra promenader och utomhusvistelser. En daglig rörelseträning kommer hållas på varje enhet uppåt en kvart.

– Vi utgår från gedigen forskning kring vad som är bra för äldre att hålla god hälsa. Där innefattar daglig rörelse, utevistelse, promenader och goda möten som motverkar ensamhet, säger Nina Bäckman.

Läs mer:

Artikeltaggar

ÄldreKarlskogaKarlskoga kommun (org)Nina BäckmanStudiefrämjandetVård och omsorgVårdboende

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.