Hoppa till huvudinnehållet

Annorlunda uppladdning inför tilltänkta SM-guldet för Viktor

Publicerad:
”Bara vi har någonstans att vara så finns det inte så mycket som kan stoppa oss”, säger SM-guldhoppet Viktor Heiche, tvåa från vänster. På bilden ses även mångårige tränaren Jose Nilsson samt Yusuf Yildirim och Hassan Aduan – två andra av BK Avances tävlingsboxare. Foto: Dennis Pavlovic

Viktor Heiche räknar med att diplom-SM avgörs i mars och i år ska ingenting få stoppa honom från guldet. Inte ens faktumet att hans träning tills vidare sker hemma eller utomhus.

Viktor Heiche blev vinnare i sin allra första match, men därefter följde "tre–fyra" förluster på rad.

Viktor började tvivla på om boxning verkligen var rätt för honom, men presenten han fick på sin 13-årsdag (12 mars 2019) ändrade sannerligen på detta.

Karlskogakillen hamnade längst fram på en föreläsning av MMA-profilen Alexander "The Mauler" Gustafsson.

– Den gav mig jättemycket motivation. Jag tränade stenhårt under resten av året efter det, säger Viktor.

Stoppas inte av snö

Tio månader efter föreläsningen tog han brons på diplom-SM. Utvecklingen var sensationell men trots det var Viktor, som då bara hade gått 13 matcher, långt från helnöjd.

– Jag kände redan då att "fan – jag kan bättre". Jag var besviken på hur det blev i matchen som jag förlorade (första nederlaget sedan föreläsningen). Jag kände att jag hade kunnat ta den matchen också om jag hade varit på topp.

BK Avance-löftet bestämde sig direkt efter semifinalförlusten. Ingenting skulle få stoppa honom från att ta guld nästa gång och detta har han minst sagt efterlevt.

Kylan var bitande och det snöade ner mot grusparkeringen mellan Nobelstadion och Nobelhallen kvällen 19 januari.

Viktor Heiche, Yusuf Yildirim och Hassan Aduan – de tränade likväl med hög intensitet på densamma.

”Det går om man vill”

BK Avance stängde träningslokalen 4 november, efter de nya allmänna råden i region Örebro län.

De tre tävlingsboxarna har tränat tillsammans fyra–fem dagar i veckan ändå, de bytte bara den uppvärmda träningslokalen mot utomhusträning.

Lägg därtill att Viktor inte sällan springer åtta kilometer innan skolan, att Hassan gör detsamma innan sitt jobb och att Yusuf pendlar från Degerfors bara för att träna utomhus med sina klubbkompisar och du förstår hur stort engagemanget är.

– Många frågar hur vi kan vara ute och köra boxning när det är halt och så mycket snö. Men det går om man bara vill, säger Viktor med ett leende.

– Bara vi har någonstans att vara så finns det inte så mycket som kan stoppa oss. Vi kör på ändå.

Två dagar efter bilden i snö och kyla kom regeringen med lättare restriktioner för barn- och ungdomar.

Viktor är född 2006 och får träna inomhus enligt dessa. Den träningen måste dock ske utan närkontakt och BK Avance gjorde då bedömningen att man inte kunde öppna träningslokalen för någon trots de lättade restriktionerna.

”Jag drömmer om att kunna leva på boxningen. Det är svårt att nå så långt, men jag tror att jag kan lyckas”, säger Viktor Heiche.
”Jag drömmer om att kunna leva på boxningen. Det är svårt att nå så långt, men jag tror att jag kan lyckas”, säger Viktor Heiche. Foto: Dennis Pavlovic

Föreningens guldhopp laddar därmed fortsatt upp hemma och utomhus inför diplom-SM, som enligt planen ska avgöras 12–14 mars.

Samtidigt som BK Avance inte har bedrivit några inomhusträningar sedan 4 november har boxare på privatägda anläggningar inte har varit hindrade i sin träning.

Att de boxarna har haft fördel i uppladdningen inför diplom-SM är uppenbart, men Viktor tar skillnaden med ro.

Blir mästerskapet nu bara av så tänker han, som bekant, ta guld ändå.

– Jag tycker det har fungerat bra ändå. Vi har fått ganska mycket träning och det har varit bra träning, säger Viktor när vi träffar honom i den för intervjun upplåsta men annars stängda klubblokalen.

Känner du att du din utveckling har fortsatt framåt trots situationen?

– Ja, det har varit jätteutvecklande. Speciellt med balansen och fotarbetet. När man gör ett misstag därute så märker man det, man glider i väg med benen eller ramlar. Det har gått framåt konditionsmässigt också, vi har kört på ganska bra.

Du fyller 15 samma helg som SM (12 mars, första dagen)... Tror du det är ett bra tecken?

– Ja, jag tycker bara det är ett plus. Jag får spendera födelsedagen på bästa sätt. En vinst då blir en bra start på helgen.

– Jag gjorde mig redo i januari. Sen fick jag reda på att det (SM) skulle bli i mars, men det gör inget. Då får jag bara ännu mer tid att träna. Jag har försökt tänka mer att ”det kommer hända – jag vet bara inte när”. Jag har tunnelseende, jag ska ta guldmedalj.

Karlskogalöftets resa mot SM-brons

Artikeltaggar

BK AvanceBoxningKarlskogaViktor Heiche

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.