Hoppa till huvudinnehållet

Vill starta nytt basketlag i Karlskoga

Publicerad:
Soheil Mousavi, Ali Hamza, Linus Thornadsson, Liam Örhall, Tim Axelsson och Samuel Berg hoppas kunna utgöra stommen i ett nytt lag i KFUM Karlskoga Basket.
Soheil Mousavi, Ali Hamza, Linus Thornadsson, Liam Örhall, Tim Axelsson och Samuel Berg hoppas kunna utgöra stommen i ett nytt lag i KFUM Karlskoga Basket. Foto: Dennis Pavlovic

KFUM Karlskoga Basket har bara ett lag för närvarande. Liam Örhall och fem av hans vänner hoppas nu kunna utöka den siffran till två.

– Vi vill komma med i serien och vinna, men vi behöver fler spelare och en tränare, säger Liam.

De sex kompisarna, som alla är födda 2005, spelade basket på stranden nästintill varje dag förra sommaren och fastnade så pass att de inte ville sluta bara för att sommar hade blivit höst.

– Vi ville hyra tider i Bråtenhallen, men det var svårt med tider. Då kom vi på idén att kontakta KFUM Karlskoga, säger Liam.

Kassören Henrik Friberg tog emot kompisgängets sms och gladdes åt att de ville spela basket.

– Klart, det är ju därför vi finns. Men det var i november, precis efter att de nya restriktionerna hade kommit så jag fick säga nej. Men nu är det ju okej, nu får ju 05:or och yngre träna igen, säger Friberg.

"Jättetacksamma"

Kompisgänget har tills vidare fått motionsgruppens träningstider och gjorde sitt femte pass i Möckelngymnasiet i tisdags.

– Det är gött. Jag har inte hållit på så mycket med sport på slutet, jag slutade nyss med fotbollen. Konditionen är dålig, men den kommer tillbaka.

Liam, som beskriver sig själv som en aggressiv försvarsspelare, skrattar och fortsätter:

– Henrik kommer och öppnar och hjälper till med lite övningar. På sommarlovet spelade vi bara match – nu börjar det bli seriöst med skotträning och passningsträning. Det är roligt, gött att det blir lite mer på riktigt. Vi är jättetacksamma för Henriks hjälp.

Tim Axelsson med en tvåpoängare på tisdagens träning.
Tim Axelsson med en tvåpoängare på tisdagens träning. Foto: Dennis Pavlovic

Liam och hans vänner drömmer om att ta sin basket hela vägen från stranden till seriespel nästa säsong, 2021–2022.

Utmaningarna är stora, men så är även kompisarnas glädje och engagemang.

– Det var två nya som ville komma i dag, men de kom inte. För stunden är det vi sex och vi behöver vara minst tolv för att ha ett lag. Så välkommen på basketträning på tisdagar och torsdagar, säger Liam med ett skratt.

– Bara vi får folk så kan det bli av. Det skulle vara riktigt roligt att få spela matcher också.

Henrik Friberg tror alla gånger att KFUM Karlskoga Basket hade tio lag för 20 år sedan.

I dag är den siffran, motionsgruppen borträknad, nere på ett lag för tio- och elvaåringar.

– Det är flest killar i laget, men det finns även tjejer. Det är de som kan bilda ett lag i dagsläget. De är anmälda till en cup i Eskilstuna – om det nu går att spela.

Söker tränare

KFUM Karlskoga Basket skulle uppskatta ett nytt lag i föreningen, men har just nu vare sig spelare eller tränare att addera till kompisgängets initiativ.

Friberg ser till så att grabbarna kan träna, men har ingen egen spelarbakgrund och beskriver sig själv som kassör snarare än tränare.

– Man får läsa på för att veta vad man ska göra på träningarna, säger han med ett leende.

– Basketkunnande finns nog säkert i Karlskoga. Frågan är bara om någon har viljan och tiden som krävs för att bli tränare.

Hur ser föreningens förhoppningar ut på sikt?

– Problemet är väl just att hitta tränare. Om det kommer nya spelare måste vi hitta nya tränare också, det är utmaningen. Halltider är också en utmaning. Det skulle nog behövas fler hallar om basketen skulle lyckas växa och bli stor.

Henrik Friberg ser till så att grabbarna kommer in i Möckelngymnasiet och kan träna. Här sköter han matchklockan under den spännande matchen på tisdagens träning – en match som avgjordes först efter förlängning.
Henrik Friberg ser till så att grabbarna kommer in i Möckelngymnasiet och kan träna. Här sköter han matchklockan under den spännande matchen på tisdagens träning – en match som avgjordes först efter förlängning. Foto: Dennis Pavlovic

Artikeltaggar

BasketHenrik Friberg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.