”Att balansera livet mellan barndomen och mitt vuxna jag”

Familj
PUBLICERAD:

Jag kommer så väl ihåg första gången jag skulle gå på ”Popcorner”. Lyckan över att äntligen få uppleva en fredagskväll dansandes i sällskap av vänner. Att sjunga, jag menar skrika, till låtar som jag egentligen aldrig kunde texterna på och skratta kvällen igenom. Känslan över att jag stod på tröskeln mellan min barndom och mitt vuxna jag. För det var vad jag trodde att det innebar att bli tonåring, att få gå på disco och känna sig vuxen. Vilket det på ett sätt gjorde. Jag och mina vänner klev in i en ny värld, där det inte längre handlade om att leka utan om att utforska världen. Det var spännande och skrämmande på samma gång. Tryggheten för mig fanns hos de vuxna som fanns på plats, för vi kan väl alla vara ärliga när det väl gäller. Hur gärna vi än vill ta klivet in i vuxenvärlden så finns det ingenting tryggare än vetskapen om att någon fångar upp oss om det behövs.

Kanske är det just utifrån min erfarenhet från ungdomen som jag älskar att vara en del av konceptet Unik, en samverkan mellan olika aktörer som jobbar aktivt med att skapa säkra och trygga arrangemang för ungdomar.

I min roll som samordnare för Karlskogaandan möter jag en fantastisk skara av Karlskoga kommuns ungdomar och jag känner en glädje över att kunna vara en del av Unik. Unik handlar om att aktörer kliver fram och tar sitt samhällsansvar på ett eller annat sätt, både för att värna om ungdomarna och även för att stärka Karlskoga som stad. Vi jobbar för att skapa drogfria arrangemang där gemenskap är i fokus. Vi lever just nu i en pandemi och självklart skulle konsekvenserna av det kunna vara som så att inga arrangemang kan anordnas. Men tack vara ungdomarna har vi kunnat öppna upp ögonen för en ny värld, den digitala världen. Inte nog med att vi har kunnat erbjuda kommunens ungdomar någonting, de har gett oss en helt ny bild av hur vi kan umgås och skapa meningsfulla arrangemang.

Samtidigt som vårt ansvar som vuxna är att vara en trygg punkt för kommande generationer tror jag att vi lätt glömmer bort hur stor påverkan ungdomarna har på oss. I de arrangemang som vi anordnar flätas två världar samman, deras och vår. Jag vill rikta ett stort tack till alla vuxna som på ett eller annat sätt tar sitt samhällsansvar för att skapa trygga och meningsfulla arrangemang för dagens ungdomar. Allra mest vill jag dock tacka Karlskogas ungdomar för allt som de lär oss om och även för att de påminner oss om hur det är att balansera mellan barndomen och sitt vuxna jag.

Melisa Mujkic, Samordnare Karlskogaandan

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.