Hur orkar de låtsas?

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Kajsa Juslin
Så var det dags igen – ännu ett steg mot att definitivt stänga kvinnokliniken i Karlskoga har tagits.

Nu kommer det vara stängt fem av sju nätter eftersom det – tro´t eller ej – saknas personal. Och enligt verksamhetschef Gill Kullberg går det inte att rekrytera nya barnmorskor efter dem som gått i pension, sagt upp sig eller valt att gå till annan tjänst.

Och även om vi vet att det råder brist på vårdpersonal i hela landet så har ledningens agerande de senaste åren naturligtvis bidragit till att folk lämnar Karlskoga och att ingen söker sig hit.

Allt började med länsklinikerna, som gjorde det möjligt att flytta personal från Karlskoga till USÖ när de inte fick ihop semesterschemat i Örebro.

Sedan 2017 har Avdelning Q tillåtits gå från en arbetsplats med gott rykte dit folk aktivt sökt sig, till en arbetsplats där kompetent personal slutar för att de känner osäkerhet inför framtiden.

Detta såg inte Karin Sundin, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. I en intervju med SVT för fyra år sedan slog hon fast att hon ”Egentligen inte ser några risker” med att sommarstänga BB i Karlskoga.

Redan då konstaterade jag att det var svårt att förstå hur hon resonerade. Den 18 maj 2017 skrev jag ”På sikt kommer detta att ställa till stora problem – det tar en evighet att bygga upp ett bra renommé, men det går på nolltid att rasera det.”

Och nu står vi här, ytterligare ett steg närmare en stängd kvinnoklinik i Karlskoga. Vad det i en förlängning kan leda till för vårt lasarett kan man bara drömma mardrömmar om.

Och för varje år som går känns det allt mer som att ansvariga politiker är allt annat än ansvariga. Medan de med en dåres envishet upprepar att det ska finnas två öppna förlossningskliniker i regionen låter de tjänstemän successivt urholka verksamheten så att det snart inte finns något kvar.

Frågan är väl egentligen hur länge till de ens orkar låtsas…

Det svaga ljus av hopp som finns är att Karlskoga och Degerfors hinner bilda kommunalförbund och ta över driften av lasarettet innan nedrustningen gått så långt att det i princip inte finns något kvar att rädda.

Och så är det ju val nästa år; de socialdemokratiska regionråden Andreas Svahn och Karin Sundin ska inte tro att de kommer undan med att nedmontera vårt lasarett.

Socialdemokraterna i Karlskoga och Degerfors ska inte heller tro att den ekande tystnad man hör från dem i BB-frågan går ouppmärksammad förbi.

Catarina Lindström