Laddad debatt i fullmäktige: ”Det här är väldigt märkligt”

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Sverigedemokraternas Patrik Nyström hade dubbelt upp av både interpellationer och motioner under tisdagens fullmäktige.
Foto: Roger Gleisner
Årets andra fullmäktigesammanträde i Karlskoga dominerades av interpellationer, motioner samt Karlskogaförslag. I centrum av diskussionen stod Sverigedemokraternas gruppledare, Patrik Nyström.

Kvällen inleddes med teknikstrul, vilket bidrog till att starten av kvällen fick skjutas upp i 20 minuter. När sammanträdet väl drog i gång var det fortsatt mycket strul med uppkopplingar som bröts hos ledamöterna på distans, och detta pågick kvällen igenom.

När den politiska debatten gick i gång så var det dubbla interpellationer som tog klockan förbi 19, inklusive en kortare paus.

Ifrågasätter agerande

Båda interpellationerna kom från kvällens huvudperson, Patrik Nyström (SD), som i den första ifrågasatte den politiska majoritetens agerande i samband med att projektet Nätpolarna startades upp. Ett projekt som kommunen äger men som drivs av stiftelsen Let's make love great again.

– Jag måste säga att det här är väldigt märkligt att varken nämnder eller den politiska oppositionen delgivits information om det här projektet. Det handlar om pengar som kommunen ska investera och ändå sköts det internt mellan fyra partier, sade Nyström.

Även Socialdemokraternas Maria Karlsson instämde i kritiken varpå Nyström följde upp med att fråga varför detta inte informerades om i den tilläggsbudget det fattades beslut om i fullmäktige i december.

Nyström ställde alltså även kvällens andra interpellation, som berörde folkhälsonämndens agerande i den omtalade mjölkfrågan.

"Media påverkade oss"

Nämndens ordförande, Martin Hårsmar (M), fick förklara varför de valde att göra den, i sak passande benämningen, kovändningen.

– Jag kan medge att media påverkade oss och det blev en mycket större sak av det här än vad vi hade räknat med. Vi tycker inte att det är något konstigt att lyssna på eleverna och märker vi att intresset för att dricka mjölk är större än vad vi trott har vi inga problem med att tillgodose det om vi har möjlighet till det, sade Hårsmar i ett sammanfattande svar.

Även Maria Karlsson hade en interpellation gällande Nätpolarna men den skall hanteras under april månads fullmäktige. En interpellation innehållande inte mindre än nio frågor.

I beslutsväg så landade socialdemokraternas båda motioner, rörande distanslokaler samt modersmålsundervisning i förskolan, i en minoritetsåterremiss Något som kommunstyrelsens ordförande, Tony Ring (M), reagerade på.

– Det är ju lite intressant att oppositionen valt att göra minoritetsåterremisser av sina egna motioner. Jag får inte riktigt ihop tanken bakom det där, sade Ring.

Rakt igenom

Några återremisser blev det dock inte på Patrik Nyströms både motioner, rörande kommunala ordningsvakter samt projekt om behörighet till yrkesskolan. Nyström argumenterade hårt men för "döva öron".

För Karlskogaförslaget Bike Park blev det avslag, men det kommer ändå att genomföras, precis som tidningen tidigare rapporterat om. För förslaget om att anlägga en fullskalig discgolfbana blev det däremot bifall.

I de "vanliga" ärendena bordlades de allmänna lokala föreskrifterna, efter ett tilläggsyrkande av Ida Edström (S), medan både den nya investeringspolicyn samt den reviderade riktlinjen för alkoholservering röstades igenom.

Även socialnämnden fick de 2,1 miljoner som de efterfrågat.

Läs om de olika frågorna i sin helhet:

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.