Hoppa till huvudinnehållet

Nytt krisstöd för lokala kulturföreningar

Publicerad:
Nytt krisstöd riktar sig till lokala kulturföreningar. Foto: Roger Gleisner

Nu utlyser Ideell kulturallians krisstöd till det lokala kulturlivet. Syftet är att stötta lokala och mindre föreningar under den pågående pandemin, bland annat vill man hjälpa till att återuppta verksamheten på ett smittsäkert sätt.

Folkets park får stöd från kommunen i år

Ideell kulturallians har öppnat upp för ansökningar i satsningen Kulturens kapillärer där det huvudsakliga syftet är att stötta det lokala kulturlivets föreningar under coronakrisen i form av krisstöd.

– Grundsyftet är att se till att det lokala kulturlivet runt om i landet får sig en injektion och stöd, säger Gunnar Ardelius, verksamhetschef Ideell kulturallians.

Under pandemin har krisstöd erbjudits av bland annat staten och på regionala håll, men man menar att dessa inte riktigt nått kulturlivets minsta föreningar.

Tidningen har pratat med Harri Brunke, ordförande Degerfors Folkets Park och Siv Andersson, ordförande Karlskoga konstförening. I nuläget har ingen av dem planer på att söka krisstödet.

– Så länge kommunen hjälper oss med drift- och underhållsbidrag så klarar vi oss, säger Brunke.

Vikten av kultur

Verksamheten i båda föreningarna har varit och är stängd på grund av smittorisken, däremot har Folkets Park varit öppen för allmänheten att vistas i.

– Konsthallen har varit stängd och den är stängd för närvarande. Det är kommunen som bestämmer om konsthallen ska vara öppen, berättar Andersson.

Både Brunke och Andersson poängterar vikten av kultur och hur det påverkar samhället när dessa tvingas stänga.

– Musik, konst och teater fyller ett väldigt stort mänskligt behov, säger Andersson.

– Om det ska finnas kultur som alla ska kunna ta del av då är det viktigt att våra medlemmars organisationer överlever och får möjlighet att vara aktiva under krisen också, säger Ardelius och fortsätter:

– Vi vill också uppmärksamma vikten av vad det ideella kulturlivet står för.

Stödet vänder sig till ideella kulturföreningar som arbetar lokalt och är anslutna till någon av Ideell kulturallians medlemsorganisationer.

Tillsammans med Postkodstiftelsen har de ett stöd på 9 miljoner kronor som ett 150-tal kulturföreningar kan ta del av.

Artikeltaggar

CoronavirusetDegerforsDegerfors Folkets parkFöreningslivHarri BrunkeKarlskogaKarlskoga konstföreningNöje/KulturNyheterSiv Anderson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.