Hoppa till huvudinnehållet

Kent Lundberg firar 20 år med Elvisturné

Publicerad:
Foto: Kajsa Juslin

I november åker Kent Lundberg med band på turné med Elvis Gospel. Det är 20 år sedan de gav första konserten och i vinter är det dags att åka på jubileumsresa i Sverige.

Coronapandemin har gjort att man får starta turnerandet tio månader senare än vad man först tänkt och nu pågår planeringen för fullt.

– Lasse Magnell och jag vill göra något omkring att det är 20 år vi hållit på. Vi ska ha en sånggrupp med oss och det är bara Lasse och jag som är från originalgänget. Vi måste ju fräscha upp lite.

Premiär i kyrkan

Första konserten ägde rum den 18 november 2001 i Karlskoga kyrka.

– Vi kallade oss EP Gospel. Att få sjunga den här musiken var den största grejen som hänt i mitt liv. Vi turnerade i hela Sverige och även i Norge, USA, Holland och Belgien.

Tanken var att starta i januari eller februari i år med början i Kalmar och sedan göra en turné genom hela Sverige.

– Spela på sådana ställen vi besökt tidigare, de som vill att vi ska komma tillbaka. Så tänkte vi avsluta i Karlskoga kyrka i november, liksom en grande finale på vår 20-årsturné. Men nu blir det tvärtom, vi vänder på alltihop och tar premiären i Karlskoga kyrka den 21 november i stället, säger han och fortsätter:

– Vi måste tro någonstans att det ska bli bättre nu och hinna förbereda oss inför ett datum. Sen är det väl alltid lätt att blåsa av om det inte säljer. Om publiken inte vågar komma. Nu ska vi börja öva och förbereda oss.

De har skapat en ny Facebooksida som kommer att bli officiell 1 april.

– Det är dags att börja grunda så folk hinner ställa in sig för konsert. Vi måste se till att vi har ett publikunderlag. Det handlar ju inte om att folk inte tycker om musiken utan mer att de inte får eller törs komma.

Kent Lundberg ser fram emot jubileumskonserten som ska ha premiär i Karlskoga kyrka.
Kent Lundberg ser fram emot jubileumskonserten som ska ha premiär i Karlskoga kyrka. Foto: Kajsa Juslin

Klassiska sånger

Nu ska dom sätta ihop ett program så det blir en bra show.

– Vi kommer att plocka upp mycket av det vi körde från början, de gamla klassiska Elvissångerna och det ska bli ett 95 procent rent gospelprogram, säger han och fortsätter:

– När vi började tror jag vi var först med en Elvisgospelrepertoar. Det var det jag fastnade för när jag var liten, de lugna gospellåtarna. Han sjöng så vackert och med sådan klang.

Förutom Kent och Lasse består bandet av Anders Olausson på bas, Magnus Anderfjärd bakom trummorna och Janne Carlsson på gitarr. Som backup bakom dem finns Pelle Bengtsson, Daniel Bäckerud, Simone Björk, Sandra Camenisch, Agneta Höglund och Lisa Anderfjärd.

– De sjunger så bra så det är inte sant. Det är perfekt att stå som solist då, helt grymt!

Till vardags jobbar Kent på ett plåtslageri och där har han inte blivit personligt drabbad av covid-19.

Musicerandet däremot har i stort sett varit obefintligt. Han har enbart sjungit på några begravningar.

Jobben försvann

– Våra ”Elvisgigg” försvann. Vi hade fyra fem riktigt stora grejor, med våra mått mätta. Vi skulle bland annat spela i Västervik, Borlänge och Göteborg. Det skulle vara flera hundra personer i en kör i Västervik som de satsat hårt på. Det fick vi avbryta och det kom inga nya jobb.

Kents och Lasses vanliga jobb varje sommar på hyttblecket i Granbergsdal blåste de av själva.

– Det fanns de som uppträdde men det var ingen som visste hur det skulle bli och då var det ingen idé tyckte vi. Vi visste ju inte om det skulle komma någon publik. Vi trodde att det skulle lugna sig efter sommaren, men ganska snart insåg vi att det skulle bli långvarigt.

Omkring jul hade Kent en hel del musikjobb inplanerade som blev avblåsta.

– Jag har sjungit digitalt istället i flera olika församlingar, så nu ligger det på nätet. Det är väl kanske inte så kul att stå och sjunga i en kameralins men det var ju möjligheten att få göra något. Bäst var när jag fick spela in i Hallsberg, det var bara ljud så då behövde jag inte klä upp mig, skrattar han.

Kent berättar att luften gick ur honom för några månader sedan, precis som för många andra.

– Men nu ser man ju alla fall att det finns en ljusning, både att det går mot vår och att vaccinet är på gång. Ibland känner man sig ensam i planeringen och känner att det inte blir något av det här. Lasse och jag har inte träffats på jättelänge av förståelig anledning. Men nu tar vi upp fanan.

Artikeltaggar

Elvis PresleyGospelJubileumKarlskoga kyrkaKent LundbergKonserterLasse MagnellMusikNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.