Hoppa till huvudinnehållet

Personbästa i Vasaloppet som 48-åring

Publicerad:
"Jag klarade mig ganska helskinnad, gick aldrig i väggen. Det kan lätt bli så i slutet på Vasaloppet, men i dag orkade jag hålla farten", säger Magnus Hedlund, här på semester på Sognefjell i Norge 2018.
"Jag klarade mig ganska helskinnad, gick aldrig i väggen. Det kan lätt bli så i slutet på Vasaloppet, men i dag orkade jag hålla farten", säger Magnus Hedlund, här på semester på Sognefjell i Norge 2018. Foto: PRIVAT

Magnus Hedlund gjorde sitt 31:a Vasalopp i rad och det blev ett av de mest minnesvärda. 4:07.43 betydde nytt "pers" som 48-åring.

– Det får jag vara nöjd med, att göra det vid den här åldern, säger han.

31 Vasalopp i rad – Magnus, 48, får chansen med eliten

Granbergsdals IF:s Magnus Hedlund tilldelades som förste veteran någonsin (30 Vasalopp eller fler) en plats i elitledet i februari.

Vanligtvis får de 150 främsta åkarna en plats i nästa års elitled. Utöver detta går det att ta sig in i elitledet via andra seedningsgrundande långlopp, vilket Hedlund brukar lyckas med.

Dessa har lyst med sin frånvaro på grund av pandemin, men Hedlund lyckades bli historisk ändå.

Detta då tävlingsledningen beslöt att de 250 främsta åkarna från 2020, 100 fler än vanligt alltså, skulle få åka Vasaloppet elit detta speciella år.

"Föret är viktigast"

300 herrar och 100 damer fick chansen att åka Vasaloppet elit och enligt resultatlistan tog sig 234 herrar och 71 damer i mål.

Hedlund visade sig vara väl värd sin plats i eliten.

Tiden 4:07.43 var en minut och 31 sekunder snabbare än karlskogingens tidigare personbästa från 2004 och dryga timmen bättre än fjolårets tid.

Personligt rekord snart 49 år gammal, hur är det möjligt?

– Den viktigaste grejen är ju föret. Det måste vara bra om det ska kunna gå, men det har det ju varit förut med. Det året jag åkte på 4.09, då var det också sånt här före, säger Hedlund.

– Det var typ medvind, lite sidvind ibland också. Det var lite jobbigt, man fick hålla i stavarna liksom och passa sig för att inte sätta dom mellan skidorna. Det var inte helt perfekt, men ofta medvind och det underlättar ju.

Hedlund genomförde de klassiska nio milen utan valla.

– Det gäller att orka i backarna då, man tappar mer uppför. Men i det stora hela går det ju snabbare att åka utan valla. Det kanske också är en orsak till att jag lyckades ta personligt rekord.

Är din träningsform också bättre än någonsin?

– Jag tränade ju bättre och mer förr, det måste jag säga. Men jag tränade bra nu när det var snö i en hel månad hemma. Jag lyckas väl ändå komma upp i, så gott som, gammal god form fortfarande med en liten träningsspurt på slutet.

Nästa år igen?

Hedlund tog sin bästa placering i tyngre före 1999, då han blev 64:a i herrklassen.

Nu blev den historiske veteranen 198:a i herrklassen och åkare 213 totalt.

Vad tror om topp 100 som 50-åring nästa år..?

– Haha! Det är tufft, det känns som det är fler bra åkare med nu än för tio år sedan. Jag får nog vara väldigt nöjd med att jag klarade mig under 200. Jag hade gärna slutat topp 150, men det är så jäkligt många bra med.

– Vi får se, om det här var sista eller om man blir sugen igen. Visst är det kul så länge det går bra, men det bestämmer jag inte i dag.

Det blev norsk seger för nionde året i rad på herrsidan.

Fjolårsfyran Tord Asle Gjerdalen vann på 3.28.18 och slog därmed Jörgen Brinks tidigare Vasaloppsrekord från 2012 med drygt tio minuters marginal.

Det skrevs historia även på damsidan. Lina Korsgren vann före norska profilen Marit Björgen tack vare tiden 3.52.08 – första segertiden under fyra timmar i damklassen.

Fotnot: Magnus Hedlund var enligt sökningar på städerna Karlskoga och Degerfors den enda lokale åkaren i Vasaloppet elit.

Artikeltaggar

Granbergsdals IFLängdskidåkningMagnus HedlundMoraVasaloppet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.