Hoppa till huvudinnehållet

Gav bifall i vårdfrågan – men tror inte på idén: ”Ingen superlösning”

Publicerad:
Förlossningens framtid läggs nu till en utredning av alternativa driftformer.
Förlossningens framtid läggs nu till en utredning av alternativa driftformer. Foto: Roger Gleisner

Sverigedemokraterna valde att bifalla förslaget om att utreda möjligheten till en bredare vårdsamverkan mellan kommuner och region i Örebro län. I grunden tror de dock inte på idén och ser enbart en annan lösning.

Förslaget om bredare samverkan fick bifall i kommunstyrelsen och skall nu upp i fullmäktige i slutet av månaden. Trots det positiva ställningstagandet tror dock Sverigedemokraterna inte på att förslaget kommer leda någonstans.

– Förslaget i grunden är bra men vi ser det inte som lösningen på problemet. Vi gick med på att gå vidare med ett utredningsuppdrag men det ligger inte i samma linje med den politik vi driver på regionalt plan. Det är viktigt att skilja på detta och vi ser inte det som en lösning som varken tryggar förlossningen eller den verksamhet vi har idag.

Det säger Patrik Nyström, gruppledare för SD i Karlskoga, efter kommunstyrelsens sammanträde, och fortsätter:

– Sverigedemokraterna är i grunden negativt inställda till alla andra driftsformer av Karlskoga lasarett mot bakgrund av att vi anser att den verksamhet som bedrivs samt har bedrivits tillhör den service vi ska kunna förvänta oss från regionalt håll.

Oklar definition

Otydlighet gällande vad utredningsuppdraget egentligen syftar till, i form av ett eventuellt kommunalförbund eller aktiebolag, har gjort det svårare att få grepp om vad frågan egentligen innebär.

Syftar utredningen till ett kommunalförbund eller ett aktiebolag?

– Jag tror de gått ifrån modellen med kommunalförbund för att bilda ett aktiebolag istället. Det här är ett race som kommunledningarna i Karlskoga och Degerfors kört vid sidan om, utan att involvera oss andra. Jag har bett om att de ska släppa in oss så det har blivit en krock där, påpekar Nyström och bygger vidare:

– Ska vi få ett aktiebolag är det fortfarande den politiska majoriteten i regionen som bestämmer i och med att de kommer ha 51 procent av aktierna Vi är väl medvetna om att regionen behöver inneha en majoritet av aktieinnehavet på grund av försäkringsskydd men då äger de även frågan.

"Ganska ensam"

Nyström har själv upprepade gånger varit uppe i regionfullmäktige och propagerat för att lasarettet behöver få återgå till den drift som gällde innan förlossningen stängdes ner.

– Jag känner mig ganska ensam i den här frågan då det nu spretar rejält från många olika håll, med förslag på både upphandling, kommunalförbund och aktiebolag. Men frågan skall hållas vid liv, det kommer åtminstone jag se till, och jag kommer att fortsätta kämpa emot den nuvarande majoriteten.

Tror du det finns en ärlig chans att kunna återgå till tidigare ägarmodell?

– Jag är av den åsikten och jag är väldigt bestämd i den. Jag vill prata om en jämlik kvinnosjukvård och om man prioriterar att bli en attraktiv arbetsgivare så har man alla chanser. Jag är 100 procent övertygad om att vid ett byte av politisk majoritet hade vi fått en återöppning av förlossningen. Jag tror att ett annat styre hade sett det här med mer öppna ögon och kikat på vad som egentligen behöver göras.

– Jag tycker det är bra och vågat av kommunen men det finns för många av partierna vars oppositionskollegor i regionen som bedriver en annan agenda.

Läs tidigare artiklar i ämnet under följande rubrik:

Vi fortsätter att bevaka BB-frågan

Artikeltaggar

BB-fråganKarlskogaKarlskoga kommun (org)Patrik NyströmPolitikSverigedemokraterna

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.