Hoppa till huvudinnehållet

Bonde får skjuta fem svanar

Publicerad:
Sångsvanar ställer till det för lantbruket. Nu beviljas skyddsjakt. Foto: Roger Gleisner

En lantbrukare i de södra delarna av Kristinehamns kommun har fått tillstånd att bedriva skyddsjakt på sångsvanar. Det meddelar länsstyrelsen i Värmland.

Enligt den ansökan som lantbrukaren har lämnat in har ett 20-tal sångsvanar redan orsakat stor skada på gårdens grödor. Om det fortsätter i samma takt riskerar gården ett ekonomiskt bortfall på i runda tal en kvarts miljon kronor.

Länsstyrelsen bedömer att det finns stor risk för skador om fåglarna får gå ostörda. Därför beviljar man skyddsjakt på fem sångsvanar. Tillståndet innebär dock vissa villkor. Exempelvis får endast en fågel åt gången skjutas, något som förhoppningsvis ska avskräcka övriga svanar att återkomma.

Tillståndet har redan meddelats muntligt till lantbrukaren och gäller fram till den 22 mars.

Artikeltaggar

KristinehamnLänsstyrelsenLantbruk

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.