Hoppa till huvudinnehållet

Nu vaknar fästingarna - dags att börja vaccinera sig mot TBE

Publicerad:
Det är hög tid att boka tid för vaccination mot TBE. Foto: Region Örebro län

Trots ett bakslag i vårvädret har fästingarna börjat vakna till liv, det är nu därför dags att boka tid för vaccination mot TBE. Redan på måndagen den 15 mars drar årets TBE-vaccination igång.

Under de senaste åren har man i Örebro län sett en ökning av antalet fall i TBE, fästingburen hjärninflammation. De flesta fall av TBE uppkommer under sommar och höst.

– Utifrån den ökning vi ser av TBE senaste åren och det stora intresset att vistas i naturen, till följd av pandemin, är det extra viktigt att vaccinera sig mot TBE, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Ökning av antal fall

Under tidigare år har de flesta smittats i områden kring Vättern och i de sydvästra delarna av Örebro län, men under 2020 rapporterades 16 misstänkta fall av smitta i länet. Flera av dessa fall fanns i områden kring norra Lindesberg.

För ett bra skydd mot TBE krävs ett flertal doser. Grundvaccinationen består av tre till fyra doser beroende på ålder vid första sprutan. Vaccination erbjuds på länets vårdcentraler eller på vaccinationsmottagning.

Artikeltaggar

FästingarKarlskogaÖrebro länTBEVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.