Hoppa till huvudinnehållet

3d-skrivarföretaget Amexci vann Industripriset

Publicerad:
Variationen av industriföretag gjorde Karlskoga till en bra plats för etablering för Amexci.
Variationen av industriföretag gjorde Karlskoga till en bra plats för etablering för Amexci. Foto: Amexci

Amexci tog hem utmärkelsen under årets Karlskoga Business Week. "Att de finns här visar vilken tyngd Karlskoga-regionen har inom industrin", säger Niclas Undén, styrelseordförande i Västra Bergslagens industriförening.

Under Karlskoga Business Week uppmärksammas lokala företag i kommunen och föreläsningar och företag löser av varandra. Och årets upplaga, som sändes digitalt, blev en framgång för Amexci.

Företaget producerar detaljer i metall med 3d-skrivare och samarbetar med verkstadsbolag som Saab, Scania och ABB. Priset delades ut i torsdags men sändes i går.

– Det är en ära att få den här utmärkelsen, men vi blev förvånade när vi fick beskedet. Vi var inte medvetna egentligen om att utmärkelsen fanns, säger Edvin Resebo, vd för Amexci.

Valde Karlskoga

Amexcis lokala etablering betyder mycket för Karlskoga, menar Niclas Undén, styrelseordförande i Västra Bergslagens industriförening (VBIF) som delade ut priset.

– Det är enastående att lilla Karlskoga har fått den här etableringen i konkurrens med bland andra Göteborg och Stockholm. Att Amexci finns här visar vilken tyngd Karlskoga-regionen har inom industrin. Från vår sida är vi glada och stolta att de finns här.

I Karlskoga såg Amexci en mångfald av industriföretag som gör det lätt att samarbeta kring olika nischade projekt, berättar Edvin Resebo. Men det fanns även ett annat skäl.

– Vi valde också att ha en närhet till Saab som ju är en av Karlskogas största arbetsgivare, säger han.

Just 3D-printing, att producera tredimensionella detaljer i ett enda stycke, innebär mindre svinn än vid skärande bearbetning eftersom det inte innebär att ta bort material för att få fram slutprodukten.

– Nu kan allt det göras i en och samma produkt. Tidigare kunde man behöva tre detaljer som sattes ihop för att göra samma sak, säger Edvin Resebo.

Hoppas på samarbete

Från VBIF:s sida ser man gärna mer samarbete med Amexci framöver. Samarbetet ska kretsa kring innovation och utveckling för att försöka behålla Karlskogas konkurrenskraft.

– Vi vill arbeta aktivt de kommande åren för att våra medlemsföretag inom VBIF ska kunna tillskansa sig tekniken, säger Niclas Undén.

Även Amexci ser positivt på en fördjupad samverkan.

– Tidigare har vi samarbetat mycket kring kompetensförsörjning men nu vill man jobba mer med utveckling och innovation. Det passar bra för det vi gör, säger Edvin Resebo.

Inte alls skruvat

Under gårdagens Business Week delades även Möckelnregionens Företagspris ut, i samarbete mellan Karlskoga och Degerfors kommuner, bankerna och Möckelnföretagen.

Priset, som delats ut sedan 1986, gick i år till Aston Sweden, som tillverkar specialskruv till byggindustrin.

I motiveringen står bland annat: ”Med ledord som pålitligt, flexibelt, hög kvalité och global räckvidd visar man styrkan och ambitionerna. Skruvat? Inte det minsta".

Artikeltaggar

ABBKarlskogaNäringslivNobeltorget Karlskoga business weekNyheterSaabScania

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.