Ta ansvar för våra äldre

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Kajsa Juslin
“Vi är bara människor, inga maskiner“
“Du kommer 06.45 för att upptäcka att du står ensam med åtta dementa hyresgäster“
“Vi jobbar faktiskt med människor, inte på ett lager där man kan ställa en låda på hyllan och den står kvar på samma ställe hela natten.“

Detta är citat ur insändare som publicerats den senaste veckan.

Trots att min mor så sent som för ett år sedan var en av dem som bodde “ på hem“ har jag svårt att ta till mig att detta kan vara verklighet i Sverige 2021. Trots att jag har närstående som arbetar inom vården har jag inte fattat hur illa det tydligen kan vara.

Det borde inte vara möjligt att detta är en arbetsmiljö som någon människa ska behöva stå ut med. (Jag har fått lära mig att känslan av otillräcklighet är motorväg till utbrändhet.)

Det borde inte vara möjligt att sjuka och gamla människor som inte klarar sig själva inte får den hjälp och det stöd de behöver.

Och det borde inte vara möjligt att ansvariga politiker inte kan hantra det som är deras ansvar.

Men uppenbarligen är det mycket som inte fungerar som det ska.

Jag har funderat mycket på detta, mycket mer än jag brukar fundera på opinionsmaterialet.

Någon lösning har jag inte, men ett förslag.

Tillsätt en utredning om statligt huvudmannaskap enligt samma riktlinjer som den som nu genomförs för att skapa förutsättningar för ett statligt huvudmannaskap för skolan.

Som jag skrivit många gånger tidigare innebär inte detta att jag förespråkar centralstyrning.

Jag är en varm anhängare av det kommunala självstyret och är övertygad om att lösningar som ligger nära verkligheten ofta fungerar mycket bättre än en skrivbordskonstruktion från något centralt placerat kansli.

Varje kommun ska till exempel själv kunna bestämma om man vill ha många mindre äldreboenden eller färre stora och hur

hemtjänsten ska organsieras.

Men det är inte samma sak som att varje kommun själv ska kunna bestämma vilken verksamhet de ska bedriva och hur de gamla och sjuka ska tas omhand.

Det behövs gemensamma riktlinjer för hur många boende varje personal ska ta hand om. Klara riktlinjer för hur många vårdtagare en medicinskt ansvarig sjuksköterska ska hantera och vilka mandat hon har. Hur många anställda en avdelningschef ska klara av att ge stöd och vägledning. Samarbete och samverkan med regionerna bör också ses över.

För en sak är i alla fall helt klar; kommunalrådet och ordförande i socialnämnden Johanna Svärd har helt fel om hon verkligen tror på det hon skriver. Ljusare tider “kommer“ inte.

Att skingra mörkret är ett hårt jobb, och det är hennes och andra politikers ansvar att göra det jobbet utan att vårdtagare och personal får betala priset.

Ansvaret måste axlas, det ska göras utifrån centralt fastställda normer.

På så sätt slipper vi kanske hamna på dendär lagerhyllan på vår ålders höst.

Catarina Lindström

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.