Till 2026 behöver Saab, Moelven och de andra Karlskogaföretagen ingenjörer, CNC-operatörer och andra yrkesgrupper. Skolan är avgörande för rekryteringarna och under pandemin har praon blivit digital.
De tio företagen i Västra Bergslagens industriförening (VBIF), står inför stora rekryteringsbehov de närmaste åren. Dagens cirka 3000 anställda behöver enligt beräkningarna utökas med 1500 personer till år 2026, på grund av pensionsavgångar och förväntad expansion.
– Det finns ett stort rekryteringsbehov i våra medlemsföretag. Bara Saab har nyanställt över 200 nya personer det senaste året. Och behoven framöver är också mycket stora, säger Anna Andréasson på VBIF, som arbetar för att förbättra de lokala bolagens förutsättningar.
Störst är behovet av ingenjörer. CNC-operatörer, montörer och övrig teknisk personal är också viktiga i den framtida kompetensförsörjningen, berättar Anna Andréasson.
– Våra främsta fokusområden är förutsättningarna för industriföretagen och att stärka deras konkurrenskraft. Här är kompetensförsörjning, innovation och utveckling fokusområden, säger hon.
Skolan viktig
När det gäller kompetensförsörjning är skolan en nyckelspelare, och det gäller att etablera en röd tråd mellan utbildning och näringsliv, betonar Anna Andréasson.
– Vi jobbar lokalt, regionalt och även på ett nationellt plan. Men lokalt jobbar vi med grundskolan, gymnasiet och yrkeshögskolor och det gäller att vara synliga på dessa platser. Allt börjar ju i utbildningssystemet, säger hon och fortsätter:
– Den stora bredden börjar faktiskt i grundskolan. Vet de ens vad de kan utbilda sig till? Där kommer teknikprao in i bilden.
Under årets teknikprao ska åttondeklassare få göra digitala rundturer på BAE Systems, Partnertech, Bharat Forge Kilsta och de andra företagen inom industriföreningen. Varje företag har fått paketera ett digitalt besök vardera, där eleverna fått prata med personalen. Just den här veckan har Skrantas elever besökt Moelven och Saab.
Flera företagsbesök
– Normalt har det varit en dag på varje bolag men vi kunde inte göra det i år, men i stället gjorde vi om det till en palett av möjligheter inriktad på flera företag i en omgång. De här eleverna ska ju inte gå in och jobba som ordinarie personal, det de behöver är inspiration, säger Anna Andréasson.
Behövs attraktivitet
Skolan är inte bara en viktig plats för företagen att hitta framtida personal. Det är också viktigt att utbildningen håller rätt nivå.
– Eleverna ska veta vad de kan välja men skolan måste vara bra så att alla kan få jobb om vi ska attrahera kompetens till företagen, säger Anna Andréasson.
– Övergripande är samverkan mellan kommun och näringsliv en framgångsfaktor. Och vi är med och stöttar kommunen, till exempel med teknikprao.