Hoppa till huvudinnehållet

Helmut Grassl spanar efter nya stjärnor

Publicerad:
Kikaren åkte ofta fram under den träning som vi följde Helmut Grassl.
Kikaren åkte ofta fram under den träning som vi följde Helmut Grassl. Foto: Fredrik Finnebråth

Helmut Grassl har varit hemma i Sunne där hans adepter i Klarna Ski Team gjorde sig redo för den gångna helgens tävling.

Tidningen hängde med under en träning för att se hur han upplever sitt jobb – men också hur åkarna tycker att han är som tränare.

– Helmut är hård och ärlig på ett sätt man inte är van vid, säger Melker Netinder.

För snart två år sedan slutade Helmut Grassl som förbundskapten för det svenska alpina herrlandslaget. Det blev totalt tre år där. Innan tillbringade han 20 år på skidgymnasiet i Torsby.

Han var själv en framgångsrik utförsåkare med SM-guld i störtlopp 1979 och 1982, bland annat.

När han blev svensk mästare första gången tävlade han för Karlskoga slalomklubb där karriären en gång i tiden tog fart för hans del, precis som för syskonen Christina och Gunnar som liksom Helmut nådde elitnivå.

Uppdraget

I samband med att Helmut slutade som förbundskapten hoppade han på ett nytt uppdrag, i det då nystartade Klarna Ski Team – som är en del av det alpina skiduniversitetet och har som målsättning att vara bryggan till det alpina landslaget.

När tidningen senast pratade med Helmut Grassl om det nya tränaruppdraget var hans ansvarsområde att få sju killar, som tidigare tillhört landslaget, att ta sig tillbaka.

Nu är det lite annorlunda.

– Nästan alla jag hade förra året valde att sluta så nu är det ett helt nytt gäng, berättar han.

Varför?

– Det var väl för tufft, ler han.

Har de sagt det?

– Nej, men det vet jag att de har tyckt. De har förstått att man måste lägga ner väldigt mycket tid och det har de inte orkat.

Helmut Grassl gör knappast någon hemlighet av att han ställer höga krav på sina åkare.

Helt nytt gäng

Nu tränar han inte bara ett helt nytt gäng – nivån skiljer sig.

– De förra jag hade var sådana som jag tidigare hade slängt ut ur landslaget. Jag skulle hjälpa dem att ta sig tillbaka. Alla mina nuvarande har inte varit i närheten av landslaget, så det är ganska stor skillnad.

Hur påverkar det dig?

– Jag ändrar inte träningsupplägg. Däremot blir det större krav på att individanpassa mig.

Helmut Grassls alpina karriär började i Karlskoga men sedan många år bor han i Sunne.
Helmut Grassls alpina karriär började i Karlskoga men sedan många år bor han i Sunne. Foto: Fredrik Finnebråth

Han tar ett exempel:

– Ta hon i grön hjälm. Med henne måste man vara extremt noggrann och förklara hur hon ska titta, tänka och åka taktiskt för att ens komma ner i en bana. Det häftiga är att hon kan göra allt jag säger till henne, men hon glömmer bort det på ett åk. Den kategorin på åkare har jag just nu, de har ingen riktig bild av hur de vill åka. Det blir ett jäkla tjatande från min sida för att försöka få dem att hitta en linje som passar dem.

”Han är annorlunda”

Hur är det egentligen att ha Helmut Grassl som tränare? Tidningen har frågat runt några av åkarna i Klarna Ski Team.

– Han är hård och ärlig på ett sätt man inte är van vid om man kommer från ett skidgymnasium. Väldigt noggrann, mån om att man ska lyckas och lägger ner extremt mycket tid på var och en. Helmut har sina egna idéer om hur han anser att man ska få fram sin skidåkning. Mycket handlar om att vi ska bli vår egen tränare. Han anser att i slutändan är det vi som avgör hur bra vi blir, säger Melker Netinder.

– Helmut är annorlunda mot många andra tränare. Han är rak och ärlig. Det finns få som brinner lika mycket för skidåkning som han. Han blir överlycklig när man åker bra, inte lika glad när man åker sämre. Det är en sjukt bra tränare, säger Isac Hedström.

”Skidnörd”

Erik Voss-Schrader förklarar varför han uppskattar Helmut Grassl som tränare.

– Man lär sig se skidåkning på ett annat sätt än bara röda och blå käppar. Det blir som en helhetsbild som du inte får på skidgymnasiet. Han är en riktig skidnörd.

– Bara en sådan sak som att det är första åket på träning som spelar roll. På skidgymnasiet rullade vi i gång, körde en halvdan uppvärmning och så var man kanske snabbast i det sjätte åket. Nu, med Helmut, fattar man att på tävling har man bara ett åk i en bana innan den skiftas. Det har vi lagt stort fokus på i år så vi inte åker och lär oss banan och sen blir snabba, säger Erik Voss-Schrader.

"Helmut är skillnaden"

Olof Hedelin, vars mamma är född i Sunne, menar att han har tagit stora kliv i utvecklingen sedan han gick med i Klarna Ski Team – och tackar Helmut Grassl för det.

– Den stora skillnaden med Klarna Ski Team och andra träningsgrupper är Helmut. Han är en jäkligt duktig tränare som coachar lite annorlunda mot många andra. Helmut ger mycket mer eget ansvar åt en själv att göra analyser. Man kan inte fråga honom ”vad tycker du?”, då säger han ingenting. Man måste först ha en egen tanke på vad man vill göra, därför krävs det att du engagerar dig själv mycket i din egen skidåkning.

– Förra året tog jag väldigt många kliv rent skidtekniskt, mycket tack vare samarbetet med Helmut. Tyvärr hade jag problem att få till det på tävling, säger Olof Hedelin.

När hans adepter tog sittliften upp för nya åk i banan, som Helmut Grassl ställt själv, väntade han själv där nere med kikare.

Hur tror du att du uppfattas som tränare?

– Hård, skrattar han och fortsätter.

– Jag är inte elak, det tror jag inte. Men jag ställer krav på dem och jag förväntar mig att de gör jobbet för att bli bäst. Om de inte gör det så måste det finnas en orsak och då är det mitt jobb som tränare att lösa det, inte bara se på medan de blir sämre och sämre. Alla vet att vi måste köra hårt. Det finns inget sätt att träna lätt eller lite för att bli bra.

Helmut Grassl kräver mycket av sina åkare men han har också en stor portion humor och bjuder inte sällan på ett skratt.
Helmut Grassl kräver mycket av sina åkare men han har också en stor portion humor och bjuder inte sällan på ett skratt. Foto: Fredrik Finnebråth

Själva basen för Klarna Ski Team är i Stockholm. Men så fort skidbackar blir åkvänliga är det bara att packa resväskan. Något som Helmut är van vid.

– De går i skola i Stockholm men under vintersäsongen är vi i princip ingenting där. Nästan hela november och december var vi i Boden, sedan har vi varit i Åre, Duved, Tärnaby och Arvidsjaur. Nu ska vi upp till Sälen, Funäsdalen och Åre igen.

”Sjukt vältränade”

De kombinerar hård fysträning med utförsåkning.

– Vi tränar så tävlingslikt som möjligt. Målet är att åka så mycket skidor som vi någonsin kan på så hög nivå som det går. Om de klarar det fysiskt så inget i kroppen går sönder, finns möjligheten. De här killarna är sjukt vältränade, men de är inte medvetna om det.

Melker Netinder förklarar varför han ville vara en del av Klarna Ski Team.

– För att det är en väldigt seriös träningsgrupp som är så nära ett landslag man kan komma. Det är en grymt duktig tränare och vi har bra möjligheter att träna extremt mycket på olika ställen. Det finns en tanke bakom allt, mer planerat och seriöst än andra organisationer. Man lever ganska mycket i en resväska, det är därför en hel del eget ansvar. Jag tycker om den delen av livet. Det har verkligen motsvarat mina förväntningar.

Artikeltaggar

AlpintHelmut Grassl

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.