Hoppa till huvudinnehållet

Viltfrågan viktig vid LRF:s regionstämma

Publicerad:
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vid LRF:s regionstämma diskuterades en rad frågor, bland annat viltfrågan. Dessutom valdes en Karlskogabo in i styrelsen.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, höll den 16 mars digital regionstämma i Örebro. Under motionsdebatten blev det tydligt att viltfrågan bekymrar och väcker frustration hos medlemmarna.

"Det krävs krafttag av hela samhället för att komma till rätta med vildsvinen och annat vilt. Stammarna ökar okontrollerat, det är ett stort problem för lantbruket. Byggnation på åkermark är också en fråga vi vill se ändring i. Flera kommuner är inkonsekventa, har fina beslut om att hävda men gör annat i handling" säger Per Willén, omvald ordförande för LRF Örebro, i ett pressmeddelande.

På lokal nivå

Bönderna i Örebro län har motionerat om att markägarna, med jägarkåren, ska få ansvaret att genomföra viltförvaltning på regional och lokal nivå, utan inblandning av viltdelegationen. De vill även se en effektiviserad skyddsjakt när grödorna riskerar att förloras.

LRF Ungdomen genom Isabella Odmark uppmärksammade att den bristande mobiltäckningen är ett växande arbetsmiljöproblem då arbetet i fält ofta sker ensamt.

I ett annat förslag föreslogs att en bonusklubb inrättas för alla som köper svenskmärkta varor.

Kristin Södergren som driver en mjölkgård i Granbergsdal utanför Karlskoga, valdes in i styrelsen för LRF Örebro. Hon vill ha ökad lokal produktion och att offentliga kök ska fortsätta servera mjölk och välja svensktillverkade livsmedel i upphandlingar. Hon är en stark förespråkare för fler livskraftiga företag på landsbygden.

Artikeltaggar

KarlskogaLantbrukLRFLRF UngdomenNyheterÖrebro län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.