Hoppa till huvudinnehållet

Hemska sjukdomar med äckel och humor

Publicerad:
Hemskheter fascinerar. Sofia Bergström släpper boken "Världens hemskaste sjukdomar".
Hemskheter fascinerar. Sofia Bergström släpper boken "Världens hemskaste sjukdomar". Foto: Stefan Tell

Kolera, pest och spetälska.

Den mänskliga historien bjuder på en lång rad åkommor som skapat skräck genom tiderna.

Sofia Bergström är aktuell med en tv-serie och en bok som samlar världens hemskaste sjukdomar.

Tillsammans med Ida Kjellin är Sofia Bergström aktuell med boken och tv-serien "Världens hemskaste sjukdomar". En första säsong sändes i SVT:s Barnkanalen 2019 och i höstas kom en uppföljning. Nu blir tv-serien bok.

– Jag var själv en rätt så makaber unge som gillade hemskheter, skrattar Sofia Bergström.

– Så jag hoppade på det här projektet direkt.

Sofia Bergström kommer från Kristinehamn och skriver om hårdrock i Aftonbladet samt arbetar som redaktör och producent på Delta Studio i Stockholm. Det är Delta Studio som ligger bakom idén om programmet och Sofia Bergström fick uppgiften som researcher och redaktör.

– Jag hade själv velat se och läsa om detta när jag var barn. Många barn, redan i tidig ålder, gillar när det är lite läskigt och äckligt. Hemska saker fascinerar barn på samma sätt som de fascinerar vuxna.

I serien och boken avhandlas hemskheter som kolera, skörbjugg, spanska sjukan, smittkoppor och pest.

– De sjukdomar vi tar upp skakade mänskligheten för länge sedan. Det finns en viss distans till det vilket kan få oss att tänka lite extra på hur bra vi har det i dag med medicin och vaccin. Vi behöver inte ta lavemang för alla krämpor.

Vi hoppas att boken skapar ett intresse för historia

Bred målgrupp

Varje sjukdom avhandlas ur ett samhällsmässigt perspektiv. Boken är faktagranskad av historieprofessorn Dick Harrison.

– Vi hoppas att boken skapar ett intresse för historia. Det dras extra på både humor och äckel, vi är måna om att förpacka hemskheterna i en humorskrud så att barnen kan ta det till sig.

Till en början var målgruppen 9–12 år. Med tiden har de märkt att målgruppen är desto bredare.

– Serien blev väldigt populär även hos 6-åringar. Många föräldrar har också tittat. Det tog vi fasta på när vi gjorde boken, målet har varit att göra en allåldersbok.

Pandemins framfart har naturligtvis satt "Världens hemskaste sjukdomar" i ett nytt perspektiv.

– I samband med corona fick det mesta som var sjukdomsrelaterat – filmer, serier, poddar och vidare – ett uppsving. Pandemin har bidragit till bokens och seriens relevans. Barnen får en historisk kontext till det som händer nu. Utan att förminska pandemin, så kan säkert många finna en tröst i att vi lever i dag trots allt.

Bild ur boken ”Världens hemskaste sjukdomar”. Illustration: Kevin Olberg
Bild ur boken ”Världens hemskaste sjukdomar”. Illustration: Kevin Olberg

Vältrar sig

I dagsläget är det inte klart huruvida det blir ytterligare säsonger i SVT, men en bok som bygger på seriens säsong två är planerad till hösten. Sofia Bergström ser gärna en fortsättning.

– Personligen är jag väldigt fascinerad av hemskheter. Kombinationen hårdrock och hemskheter är den bästa på planeten. Inom hårdrockens värld duckar man inte för hemskheter, snarare att man vältrar sig i ond bråd död.

Artikeltaggar

AftonbladetBarnDick HarrisonFilmHistoriaIda KjellmanKristinehamnLitteraturSVTTV-serier

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.