Hoppa till huvudinnehållet

Ny satsning skall ta industrin till ny nivå: ”Ett ruggigt fokus"

Publicerad:
Anna Posth är verksamhetsledare för Karlskoga kommuns satsning på industriell utveckling.
Anna Posth är verksamhetsledare för Karlskoga kommuns satsning på industriell utveckling. Foto: Kajsa Juslin

Karlskoga kommun vill ta sin industriella satsning till en ny nivå. Med en så kallad inflyttningssamordnare skall företagen få en ny nivå av service, och skolan skall anpassas efter industrins behov.

Johan Harryson, kommundirektör.
Johan Harryson, kommundirektör. Foto: Rickard Reinli

Det nya konceptet har arbetats fram genom-, och är anpassat efter, industrins egna önskemål. I centrum står en målsättning om att skapa ett ökat intresse för Karlskoga som industristad.

– Det här handlar inte om att förfördela industrin men vi måste fokusera på den då den är en så oerhört viktig del för att Karlskoga ska fungera. Vi har pratat med både stora och små företagsledare, för att få kontroll på hela branschen, vilket resulterat i att vi byggt det här konceptet på tre olika ben - kompetensförsörjning, utbildning och teknikutveckling. Det säger Anna Posth, verksamhetsledare för Karlskoga kommuns satsning på industriell utveckling.

För Johan Harryson, kommundirektör, handlar det om en satsning som kan bli avgörande för att nå upp till en invånarsiffra på 32 000 till år 2025, samtidigt som det bygger framtidens kompetensförsörjning.

– Sällan går man ut och frågar industrin vad den vill men det är precis det vi gjort nu under de senaste 18 månaderna. Vi har frågat, samlat in och frågat igen, och utefter det har vi kommit fram till vad vi anser är det bästa, säger Harryson. Kompetensförsörjningsfrågans ansvar ligger givetvis på varje enskild arbetsgivare men man kan ändå förvänta sig att få stöd från kommunen.

Länkar samman

Planen är alltså att anställa en person som skall fungera som en länk mellan både industrin, skolan och bostadsmarknaden.

– Vi kommer att ta in en inflyttningssamordnare, som vi själva kallar det för, som skall hjälpa arbetsgivare att visa upp Karlskoga för potentiella individer. Här pratar vi skolor, bostadsmarknad, kultur- och föreningsliv med mera; alla de saker som behövs för att få en god känsla för oss som stad. Vad det innebär mer specifikt kan variera men det är en ny position vi skall testa på nu för att se vad det kan ge för resultat, säger Posth och fortsätter:

– När vi pratar om kompetensförsörjning så är det detta vi syftar till, från kommunens perspektiv.

Är detta en idé som ni själva fött fram eller har ni kikat på någon annan kommun?

– Detta är det som kommit fram under våra samtal med industrin så det är vår egen idé. Det finns säkert andra som haft liknande upplägg men det är ingenting vi inspirerats av i det här fallet. Vår medflyttarservice innebär att ta det ett steg längre då den person vi anställer skall stå stand by och alltid vara redo för att ge en extremt bra service som anpassas efter varje enskilt behov.

Skall den här personen vara tillgänglig oavsett dag och tid på dygnet?

– Inte dygnet runt men den skall alltid vara redo för service och även jobba med platsmarknadsföring och andra frågor så det blir en stor tjänst som skall hjälpa till att sätta Karlskoga på kartan, säger Harryson.

Är det här en tjänst som är begränsad till industrin eller kan alla företagare använda den?

– Vi sätter prio på industrin men vi kommer såklart att serva hela näringslivet. Behöver andra företagare hjälp, och tiden finns till det, så kommer vi självklart inte att säga nej men just nu har vi ett ruggigt industrifokus för att få den att växa, säger Harryson, medan Posth fyller i:

– Vi tror att de som är företagare inom andra branscher förstår att vi behöver fokusera på industrin, för går det bra för den så gynnar det även dem. Vi pratar om en enskild person som skall driva det här under två års tid.

Utbildningsfrågan och skolans kvalité är en annan faktor som identifierats spela en stor roll för att den nya satsningen skall lyckas.

– Skolans funktion är jätteviktig för industrin. Här krävs det en dialog mellan skolan och industrin och här pratar vi alla nivåer i skolan. Vi vill ha in industrin för att föreläsa i skolorna redan från tidig ålder och det gäller från grundskolan och upp, hela vägen till vuxnas lärande och yrkesutbildningar. En annan del som är viktig är att företagen förväntar sig att fler elever skall ha ett större intresse och kunskap kring teknik, matematik och naturvetenskapliga ämnen.

Betyder detta att ni kommer försöka få elever att i större utsträckning välja specifika program som matchar industrins behov?

– Det skulle man väl kunna säga. Jag tror att vi kommer att plocka in betydligt fler naturvetenskapliga inslag, hela vägen från förskolan upp till gymnasiet, där alla ungdomar får en förkovran inom det fältet så det kan bli en naturlig följd att fler väljer att gå den vägen.

Artikeltaggar

Anna PosthJohan HarrysonKarlskogaKarlskoga kommun (org)NäringslivNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.